Engin Geçtan'ın romanlarında büyülü gerçekçilik: Gerçekliğin sihirli kapıları
Magical realism in the novels of Engin Geçtan: The enchanted gates of reality
- Tez No: 992697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: büyülü gerçekçilik, Engin Geçtan, olağanüstü, gerçekçilik, roman, magical realism, Engin Geçtan, the extraordinary, realism, novel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk edebiyatının özgün yazarlarından Engin Geçtan'ın romanlarını büyülü gerçekçilik anlayışı bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, büyülü gerçekçiliğin kuramsal çerçevesini ortaya koymak ve bu anlayışın Engin Geçtan'ın romanlarında nasıl karşılık bulduğunu analiz etmektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemine dayalı metin incelemesi ve yorumlayıcı yaklaşımla yürütülmüştür. Çalışmanın kuramsal bölümünde büyülü gerçekçiliğin kavramsal kökeni, tarihsel gelişim süreci, Türk edebiyatındaki seyri araştırılmış; fantastik, gerçeküstücülük, barok, bilimkurgu ve postmodernizm gibi kendisine yakın akım ve anlayışlarla benzerlik ve farklılıkları belirtilmiştir. Bu bağlamda büyülü gerçekçiliğin olağanüstüyü, gerçekliğin doğal bir parçası olarak sunan özgün bir anlayış olduğu vurgulanmıştır. Araştırmalar neticesinde büyülü gerçekçi kurgularda ön plana çıkan sekiz temel özellik belirlenmiş ve açıklanmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın bulgular ve yorumlar bölümünde büyülü gerçekçiliğin özellikleri (melezlik ve büyü-gerçek dengesi, olağanüstü unsurların doğallaştırılması, anlatıcının ketumluğu-üstkurmaca ve anlatıcı özgürlüğü, zaman ve mekân kurgusu, betimleme ve detaycılık, tarih ve sosyal eleştiri, metinlerarasılık ve folklor) doğrultusunda Engin Geçtan'ın romanları ayrıntılı metin çözümlemeleriyle incelenmiştir. Yapılan çözümlemeler sonucunda büyülü gerçekçi kurgularda görülen başlıca özelliklerin; Geçtan'ın romanlarında da belirgin unsurlar olarak yer aldığı, yazarın özgün ve tutarlı bir büyülü gerçekçi anlatı evreni oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma aynı zamanda Engin Geçtan'ın büyülü gerçekçiliği psikiyatri, felsefe, bilim ve kültürel bellekle ilişkilendirerek Türk edebiyatında kendine has bir yorumla işlediğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın hem Engin Geçtan üzerine yapılacak edebî incelemelere hem de Türk edebiyatında büyülü gerçekçilik tartışmalarına kuramsal ve uygulamalı düzeyde katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the novels of Engin Geçtan, one of the distinctive figures of Turkish literature, within the framework of magical realism. Its primary aim is to establish the theoretical foundations of magical realism and to analyze how this narrative mode is articulated in Geçtan's novels. The study is conducted using qualitative research methods based on textual analysis and an interpretive approach. In the theoretical section, the conceptual origins and historical development of magical realism, as well as its position within Turkish literature, are explored. In addition, its similarities to and differences from closely related narrative modes such as the fantastic, surrealism, the baroque, science fiction, and postmodernism are examined. Within this framework, magical realism is emphasized as a distinctive mode of narration that presents the extraordinary as an inherent and natural dimension of reality. As a result of the research, eight fundamental characteristics of magical realist fiction have been identified and discussed. Accordingly, in the findings and discussion section, Geçtan's novels are analyzed through detailed textual readings based on these characteristics: hybridity and the balance between magic and reality, the naturalization of extraordinary elements, narrative reticence and metafictional freedom, constructions of time and space, descriptive density and attention to detail, history and social critique, intertextuality, and folklore. The analyses demonstrate that the defining features of magical realist fiction appear as prominent and consistent elements in Geçtan's novels, revealing that the author constructs an original and coherent magical realist narrative universe. The study further argues that Geçtan develops a distinctive interpretation of magical realism in Turkish literature by integrating it with psychiatry, philosophy, science, and cultural memory. Ultimately, this research aims to contribute, at both theoretical and analytical levels, to studies on Engin Geçtan and to broader discussions of magical realism in Turkish literature.