Louis Jacobs'a göre tanrı, vahiy ve din
God, revelation and religion according to Louis Jacobs
  1. Tez No: 992756
  2. Yazar: SÜLEYMAN AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TOKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Din, Philosophy, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Vahiy, Akılcı İman, Gelenek, Metin Eleştirisi, Otorite, Revelation, Rationalist Faith, Tradition, Textual Criticism, Authority
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Louis Jacobs'a Göre Tanrı, Vahiy ve Din Süleyman AVŞAR Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı Bu çalışma, Rabbi Louis Jacobs'un teolojik sistemini Tanrı, vahiy ve din bağlamında ele alarak, modern dindar öznenin akıl ile iman arasında yaşadığı sancılı ikileme bir çözüm aramaktadır. Jacobs'un temel iddiası, bir insanın entelektüel dürüstlüğünden taviz vermeden kadim geleneklerine bağlı kalabileceğidir. Bu doğrultuda Tanrı'yı sadece soyut bir kavram olarak değil, tarihin içinde insanla ilişki kuran canlı bir özne olarak konumlandırır. Onun teolojisinde vahyin kusursuz bir nüzul değil, ilahi ve insani unsurların bir sentezi olduğu fikri, beraberinde dini hukukun (Halakha) otorite problemini getirmektedir. Jacobs, otoriteyi metnin tarihsel hatasızlığına dayandıran geleneksel yaklaşımı tersine çevirerek, onu dinsel pratiğin içinde tecrübe edilen bir sonuç olarak yeniden tanımlar. Birey, bir emrin hatasızlığına dair dogmatik bir ön kabulle değil, o pratiği hayatına dahil ettiğinde hissettiği onarıcı ve dönüştürücü güç sayesinde ilahi bir otoriteye teslim olur. Bu yaklaşım, inancı donmuş bir kural setine boyun eğmekten çıkarıp, bizzat yaşanan ve ruhsal karşılığı olan dinamik bir hakikate dönüştürür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master'sThesis God, Revelation and Religion According to Louis Jacobs Süleyman AVŞAR Dokuz Eylül University Graduate School of SocialSciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Sciences Program This study examines the theological system of Rabbi Louis Jacobs, within t of God, Revelation, and Religion, seeking a solution to the painful dilemma between reason and faith faced by the modern religious subject. Jacobs' fundamental premise is that an individual can remain committed to ancient traditions without compromising intellectual integrity. In this regard, he positions God not merely as an abstract concept, but as a living subject who engages with humanity within history. In his theology, the idea that revelation is not a flawless descent (dictation) but a synthesis of divine and human elements brings with it the problem of authority in religious law (Halakha). Jacobs reverses the traditional approach, which bases authority on the historical inerrancy of the text, and redefines it as a“result experienced”within religious practice. The individual submits to a divine authority not through a dogmatic presupposition of a commandment's infallibility, but through the restorative and transformative power felt when incorporating that practice into their life. This approach transforms faith from a state of submission to a frozen set of rules into a dynamic truth that is personally lived and spiritually resonant.