Uluslararası güç mücadelesinde bir politik ekonomi analizi: Yeni korumacılık ve stratejik sektörler
A political economy analysis of global power struggle: New protectionism and strategic sectors
  1. Tez No: 992776
  2. Yazar: NURULLAH SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Ekonomi, International Relations, Political Science, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Jeostratejik güvenlik, Küresel güç, Küresel kriz, Nadir toprak elementleri, Stratejik ticaret politikaları, Uluslararası güvenlik stratejileri, Uluslararası politik ekonomi, Yarı iletkenler, Çok kutupluluk, Biotechnology, Geostrategic security, Global power, Global crises, Rare earth elements, Strategic trade policies, International security strategies, International political economy, Semiconductors, Multipole
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2008 Küresel Finansal Krizi ile tetiklenen sistemsel dönüşüm sürecinde küresel ekonomi politiğin evrildiği yeni çok kutupluluk düzenini ve bu yapının kavramsal temellerini analiz etmektedir. Neoliberal küreselleşmenin sarsılan siyasi meşruiyet zemini üzerinde, devletin ekonomide pasif bir denetleyiciden stratejik bir yatırımcı ve kriz yöneticisine dönüştüğü devlet kapitalizmi uygulamaları ve yeni korumacılık paradigması ön plana çıkmıştır. Günümüzde iktisadi verimlilik odaklı yaklaşımların yerini alan ekonomik güvenlik ve stratejik özerklik arayışları; yarı iletkenler, nadir elementler, biyoteknoloji ve dijital egemenlik gibi kritik alanları büyük güç rekabetinin ana cepheleri haline getirmiştir. Karşılıklı bağımlılığın stratejik bir silah olarak kullanıldığı bu dönemde, küresel tedarik zincirleri maliyet optimizasyonundan ziyade mukavemet, güvenlik ve jeopolitik hizalanma ekseninde yeniden kurgulanmaktadır. Sonuç olarak çalışma, küresel ticaret rejimlerinin artık ideolojik bir tercihten ziyade, ulusal egemenliğin ve jeopolitik gücün tahkim edildiği birer stratejik araç olarak işlev gördüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the new multipolarity and the conceptual foundations of the global political economy as it evolved during the systemic transformation triggered by the 2008 Global Financial Crisis. Amidst the eroding political legitimacy of neoliberal globalization, the paradigm of new protectionism and state capitalism practices have emerged, characterized by the state's transition from a passive regulator to a strategic investor and crisis manager. Contemporary pursuits of economic security and strategic autonomy, which have superseded efficiency-oriented approaches, have transformed critical domains—such as semiconductors, rare elements, biotechnology and digital sovereignty—into primary battlegrounds for great power competition. In this era, where interdependence is increasingly weaponized, global supply chains are being reconfigured around the axes of resilience, security, and geopolitical alignment rather than mere cost optimization. Ultimately, the study demonstrates that global trade regimes no longer operate as ideological preferences but as strategic instruments for consolidating national sovereignty and geopolitical power.