Dijital okuryazarlık bağlamında yeni medyada haber algısı: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri örneği
News perception in new media in the context of digital literacy: The case of Istanbul University Faculty of Communication students
  1. Tez No: 992777
  2. Yazar: ALEYNA BERFE KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, Dijital toplum, Dijital Çağ, Katılımcı medya, Sahte haber, Sosyal medya, Yeni medya, Üniversite öğrencileri, İstanbul Üniversitesi, Digital literacy, Digital society, Digital Age, Participatory media, Fake news, Social media, New media, University students, Istanbul University
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital medya ortamının hızla büyümesi, bireylerin bilgiye ulaşım yöntemlerini, haberleri tüketme şekillerini ve bunları doğrulama tarzlarını büyük ölçüde değiştirmiştir. Bu değişim, özellikle dijital dünyaya yüksek düzeyde entegre olan gençler için oldukça önemli hale gelmiştir. Günümüz gençleri, haberleri çoğunlukla sosyal medya üzerinden hızlı ve kesintisiz biçimde takip etmekte, ancak bu durum aynı zamanda bilgi kirliliği, manipülasyon riski ve güvenilir kaynaklara erişimle ilgili belirsizlikleri de beraberinde getirmektedir. Bu araştırma, öğrencilerin dijital okuryazarlık düzeylerinin yeni medyada haber algılarını nasıl etkilediğini ortaya koymakta, bu ilişkiyi nicel veriler üzerinden incelemektedir. Araştırmanın verileri, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin farklı bölümlerinden toplam 200 öğrencinin çevrimiçi anket aracılığıyla verdiği yanıtlardan elde edilmiştir. Anket, öğrencilerin dijital medya kullanım alışkanlıklarını ve haberleri sorgulama biçimlerini belirlemeye yönelik sorular içermektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of the digital media environment has significantly transformed individuals' ways of accessing information, consuming news, and verifying it. This transformation has become particularly important for young people who are highly integrated into the digital world. Today, young people mostly follow news quickly and continuously through social media; however, this situation also brings uncertainties related to information pollution, the risk of manipulation, and access to reliable sources. This study examines how students' levels of digital literacy affect their perceptions of news in new media by analyzing this relationship through quantitative data. The data of the study were obtained from the responses of a total of 200 students from different departments of the Istanbul University Faculty of Communication, collected via an online survey. The survey includes questions aimed at identifying students' digital media usage habits and their approaches to questioning news.