İlköğretim okullarında beden eğitimi dersi verimliliğinde okul yöneticilerinin önemi ve okul yöneticileri üzerine bir araştırma (Eskişehir il örneği)
The Importance of the attitudes of the managers in the profibility of the physical education lesson in primary schools (As an example Eskişehir administrative provice is taken)
- Tez No: 99280
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. SERDAR TEREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Beden Eğitimi Dersi, Beden Eğitimi Öğretmeni, İlköğretim Okul Müdürü, Elementary School, Physical Education Lesson, Physical Education Teacher, Primary, Elementary School Manager. M?^5
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM OKULLARINDA BEDEN EĞİTİMİ DERSİ VERİMLİLİĞİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN ÖNEMİ VE OKUL YÖNETİCİLERİ ÜZEİNE BİR ARAŞTIRMA (Eskişehir İl Örneği) Ebru SUNGAR Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Serdar TEREKLİ 2000 Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okul yöneticilerinin görüşlerine dayalı olarak ilköğretim okullarında beden eğitimi dersi verimliliğinde okul yöneticilerinin önemini ortaya koymaktır. Araştırma tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 1999-2000 öğretim yılında Eskişehir İl merkezinde yer alan ve kadrolarında beden eğitimi öğretmeni bulunan 62 ilköğretim okulu yöneticilerinden oluşmuştur. Araştırma verilerinin toplanması için anket formu geliştirilmiştir. Verilerin analizinde frekans sayımı ve yüzdelerinden yararlanılmıştır. Araştırma giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde kuramsal bilgilere yer verilmiştir. Materyal ve yöntem bölümünde araştırmanın gerekleşmesinde yapılan çalışmaların açıklanmasına ilişkin bilgilere yer verilmiş, elde edilen veriler ise bulgular bölümünde toplanmıştır. Tartışma ve sonuç bölümünde ise,araştırmada elde edilen bulgular ışığında tartışma ortaya konmuş ve kişisel bir sonuç çıkarılmıştır. Araştırmanın sonucunda, ilköğretim okul müdürlerinin, beden eğitimi dersine önem verdikleri ve bu anlamda beden eğitimi öğretmeninden büyük beklenti içinde oldukları ve bu dersin verimliliğinde yönetici davranışlarının önemli rol oynadığını ortaya koyan bulgular elde edilmiş; çocuğun ilköğretimde önemli bir öğretim süreci geçirebilmesi için ilgililere ışık tutacak kimi öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Master of Science Thesis THE IMPORTANCE OF THE ATTITUDES OF THE MANAGERS IN THE PROFIBILITY OF THE PHYSICAL EDUCATION LESSON IN THE PRIMARY SCHOOLS AND A RESEARCH ON THE SCHOOL MANAGERS (As an example Eskişehir administrative provice is taken) EBRU SUNGAR Anadolu University Institute of Health Sciences Physical Education Majöre Branch Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Serdar TEREKLİ 2000 The aim of this research is to put forward the importance of the school managers in the profitability of the physical education lesson in the primary schools that is based on the opinions of the primary school managers. The research has been made in the form of a scanning model, the sample of the research originates from the 62 primary school managers who have the staff of physical education teachers in the center of administrative province Eskişehir in the school year of 1999-2000. In order to collect the data of the research an inquiry form has ben developed. In the data analysis the frequency enumeration and its percentages are being utilized.IV The research consists of four parts which are titled as“Introduction”,“The Material and The Method”,“The Findings”,“The Argument and The Result”. The theoretical information has been discussed in the introductory part. In the material and the method part some explanatory in formation is being discussed about the work that is done for the development of the research and the data that is derived from this is being gathered in the findings part. In the argument and the result part, the argument is being brought in to light with the help of the findings which are derived from the research and an personal result is being appeared. At the final of the research the findings which are obtained display the importance that is given to the physical education lesson by the primary school managers and because of this reason they expect so many things from the physical education teacher and also the importance of the attitudes of the managers in the profitability of the lesson. In addition to all these there are some suggestions given for the student in order to have a productive education process.