Prepubertal dişi köpeklerde tekrarlayan deslorelin asetat implant uygulaması sonrası ilk östrusun klinik,ultrasonografik ve hormonal bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, ultrasonographic and hormonal findings of first estrus after repeated deslorelin acetate implant application in prepubertal female dogs
  1. Tez No: 992817
  2. Yazar: MERVE SENA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deslorelin asetat, köpek, prepubertal dönem, steroid hormonlar, ultrasonografi, Deslorelin acetate, dog, prepubertal period, steroid hormones, ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji Bilim Dalı (veteriner Hekimlik)
Özet
Gonadotropin salgılatıcı hormon agonisti (GnRH agonisti) implantlar uygulama kolaylığı, geri dönüşümlü ve güvenli etkileri nedeniyle hem erkek hem de dişi köpeklerde üremenin kontrolüne yönelik protokollerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte implantın prepubertal dönemdeki dişi köpeklerde kullanımına ve ardışık Deslorelin asetat (DA, Suprelorin®, 4,7 mg, Virbac, Fransa) implant uygulamalarının fizyolojik sonuçlarına ilişkin veriler sınırlıdır. Bu çalışmada, erken prepubertal dönemdeki dişi köpeklerde tekrarlayan implant uygulamalarını takiben gözlenen ilk östrusun klinik, ultrasonografik ve hormonal bulgularının sistematik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma materyalini erken prepubertal dönemde (113±2,11 günlük yaş) ve takip eden altı aylık süreden sonra iki kez tekrarlanan subkutan DA implant (DES; n=8) ve plasebo (%NaCl, KONT; n=8) uygulaması yapılan klinik olarak sağlıklı toplam 16 adet dişi köpek oluşturdu. Bu köpekler dört farklı dişiden doğan kardeş yavrulardan seçildi ve her grupta iki kardeş yer alacak şekilde dağıtıldı. İkinci implant/plasebo uygulamasını takiben proöstrus başlangıcından metöstrus dönemine kadar belirlenen zaman noktalarında klinik muayeneler, ultrasonografik ölçümler ve hormon analizleri gerçekleştirildi. Ardından metöstrus döneminde planlanan günlerde ovariohisterektomi (OHE) operasyonları yapıldı. Analizlerde vulva ölçümleri ve sitolojik indeks açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Uterus ve sağ ovaryumun belirli zaman noktalarındaki uzunluklarında ise gruplar arası değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Progesteron (P4), östrojen (E2) ve total testosteron (TT) konsantrasyonları gruplar arasında farklılık göstermemiş, buna karşın zamana bağlı değişimler anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak; ardışık DA uygulamalarını takiben ortaya çıkan ilk östrus, klinik ve endokrin bulgulara göre fizyolojik sınırları içinde seyretmiştir. Bu bulgular tekrarlayan baskılama sonrası yetişkin köpeklerdekine benzer şekilde prepubertal köpeklerde de üreme ekseninin işlevsel olarak geri döndüğünü desteklemektedir. Ancak özellikle uzun dönem fertilite sonuçları ve doz-aralık optimizasyonu için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Gonadotropin-releasing hormone agonist (GnRH agonist) implants are widely used in fertility control protocols in both male and female dogs due to their ease of application, reversibility, and safety. However, data regarding the use of the implant in prepubertal bitches and the physiological consequences of sequential Deslorelin acetate (DA, Suprelorin®, 4.7 mg, Virbac, France) implant applications are limited. This study aimed to systematically evaluate the clinical, ultrasonographic, and hormonal findings of the first estrus following repeated implantation in early prepubertal bitches. The study sample consisted of 16 clinically healthy bitches that received subcutaneous DA implants (DES; n=8) and placebo (%NaCl, KONT; n=8) during early prepubertal age (113±2,11 days of age) and two subsequent six-month follow-ups. These bitches were selected from sibling litters born to four different bitches and distributed in groups of two. Following the second implant/placebo application, clinical examinations, ultrasonographic measurements, and hormone analyses were performed at predetermined time points from the onset of proestrus to metestrus. Ovariohysterectomy (OHE) operations were then performed on the scheduled days during metestrus. Analyses revealed no significant differences between the groups in terms of vulva measurements and cytological index (p>0.05). Changes in uterus and right ovary lengths at certain time points among the groups were statistically significant (p<0.05). Progesterone (P4), estrogen (E2), and total testosterone (TT) concentrations did not differ between the groups, whereas changes over time were significant (p<0.05). In conclusion, the first estrus following sequential DA administration remained within physiological limits, based on clinical and endocrine findings. These findings support the functional return of the reproductive axis in prepubertal dogs following repeated suppression, similar to that in adult dogs. However, further research is needed, particularly regarding long-term fertility outcomes and dose-interval optimization.