Sahih-i İbn Huzeyme'nin Esbab-ü vürüd açısından incelenmesi
Examination of İbn Huzeyme's Sahih in terms of Esbab-i vurud
  1. Tez No: 992818
  2. Yazar: PERİZA SALİH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Esbâb-ü Vürûd, İbn Huzeyme, Sahih-i Huzeyme, Hadith, Esbab-ı vürûd İbn Huzeyme, Sahih- Huzeyme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
İslam dini; Kur‟an ve sünnet (hadis) olmak üzere iki ana kaynaktan oluşmaktadır. Kur‟an-ı Kerimin; dini anlamada temel kaynak olmasına rağmen her olayı derinlemesine anlatması beklenemez. Hadis ilmi bu aşamada Kur‟ân‟ın anlaşılması konusunda katkıda bulunmaktadır. Hadislerin doğru anlaşılması ve bu rivayetlerden fıkhî hükümler elde edilmesi sürecinde ise hadis usulü literatüründe çeşitli yöntem ve yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu yöntemler arasında en önemlilerinden biri, rivayetlerin esbâb-ı vürûdu, yani hadisin irad edilmesine sebep olan tarihî ve sosyal bağlamın tespit edilmesidir. Zira bir hadisin hangi gerekçeyle, hangi olay üzerine ve ne tür bir bağlamda vürûd ettiğinin bilinmesi hem metnin sıhhatli biçimde anlaşılmasını hem de ondan istinbât edilecek hükümlerin isabetini temin eder. Bu bağlamda, Hicrî III. yüzyılda yaşamış hadis âlimlerinden İbn Huzeyme‟nin Sahîh-i İbn Huzeyme adlı eseri incelendiğinde, bazı hadislerin sebeb-i vürûdlarına ulaşılabildiği görülmektedir. İlgili rivayetlerin hangi tarihsel bağlamda, ne tür gelişmeler üzerine ve hangi amaçla irad edildiği tespit edilmeye çalışılmış; bu tespitle birlikte hadislerin ilmî değerlendirmesine de yer verilmiştir. Bu çalışma, İbn Huzeyme‟nin Sahîh-i İbn Huzeyme adlı eserinde yer alan rivayetlerin esbâb-ı vürûd bağlamında tahlil edilmesini ve bu çerçevede ilmî bir değerlendirmeye tabi tutulmasını hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The religion of Islam consists of two main sources: the Quran and the Sunnah (hadith). While the Quran is the primary source for understanding religion, it cannot be expected to explain every event in depth. The science of hadith contributes to understanding the Quran at this stage. Various methods and approaches have been developed in the literature on hadith usul al-fiqh in the process of correctly understanding hadiths and deriving legal rulings from them. One of the most important of these methods is identifying the esbab al-wurud (the historical and social context) of the narrations, that is, the reason for the narration of the hadith. For knowing the reason, the event, and the context in which a hadith was revealed ensures both a sound understanding of the text and the accuracy of the rulings derived from it. In this context, an examination of the Sahih of Ibn Huzaima, a hadith scholar who lived in the third century AH, reveals that the reasons for the appearance of some hadiths can be determined. An attempt has been made to determine the historical context, the developments surrounding the occurrence of the relevant narrations, and the purpose for which they were revealed. This study also includes a scholarly evaluation of the hadiths. This study aims to analyze the narrations in Ibn Huzaima's Sahih of Ibn Huzaima within the context of reasons for appearance and to subject them to a scholarly evaluation within this framework.