Eğitim sisteminde değişim ve motivasyon: Gümüşhane ili ilkokul öğretmenleri örneği
Change and motivation in the education system: The case of primary school teachers in Gümüşhane province
- Tez No: 992928
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim sistemi, Fenomenolojik yaklaşım, İş motivasyonu, Öğretmen, Örgütsel değişim, Education system, Phenomenological approach, Work motivation, Teacher, Organizational change
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
Özet
Değişim her zaman var olmuş ve tüm alanları etkilemiştir. Her saniyenin bir değişime dönüştüğü günümüzde örgütlerin durağan düzenlerine devam etmesi neredeyse mümkün değildir. Günümüzde sosyal, siyasal, ekonomi, teknoloji ve daha birçok alanda değişim yaşanmaktadır. Sürekli değişen, dinamik bir ortamda, eğitim ve okul sistemlerinin, bazı değişim ve yeniliklerden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu ve bu nedenle özellikle geçen yüzyılın son çeyreğinde birçok ülkede eğitim sistemlerinde yeniden yapılanma konusunda çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir. Her alanda değişimin merkez olduğu dönemimizde eğitim alanında da değişim bir ihtiyaç haline gelmiştir. Eğitimde değişimin istenilen sonuçlara ulaşmasını etkileyen birçok faktör vardır. Motivasyon da değişim sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Motivasyon, kültürel ve bireysel eğilimlerle ilgili olan bağlamsal unsurlarla ilişkilendirilmekte ve örgütsel hedeflere ulaşmak için yüksek düzeyde çaba sarf etmeye isteklilik olarak tanımlanmaktadır. İş motivasyonunu etkileyen birçok değişken vardır. Değişim de bu etkenlerden biridir. Bu araştırmada Türk eğitim sisteminde gerçekleşen değişimlerin öğretmenlerin iş motivasyonlarına etkisi incelenmiştir. Araştırma bir nitel araştırma yöntemi olan fenomenolojik yaklaşım türü ile Gümüşhane ili Şiran ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarda görev yapan 20 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme şeklinde gerçekleştirilmiştir. Literatürde örgütsel değişim ve iş motivasyonu başlıkları ayrı ayrı birçok alanda incelenmiş fakat bu iki değişkenin birbiri üzerinde oluşturdukları etki ile ilgili nitel araştırmaya az rastlanılmıştır. Literatürdeki bu boşluğa katkı sunmak araştırmanın amaçlarındandır.
Özet (Çeviri)
Change has always existed and has affected all fields. In today's world, where every second seems to bring about a transformation, it is almost impossible for organizations to maintain a static structure. Social, political, economic, technological, and many other areas are experiencing constant change. In such a continuously evolving and dynamic environment, it is inevitable that educational and school systems are influenced by certain changes and innovations In an era where change is central to all fields, transformation within the educational sector has also become a necessity. Numerous factors influence whether changes in education achieve their intended outcomes, and motivation plays a significant role in this process. Motivation is associated with contextual elements related to cultural and individual tendencies and is defined as the willingness to exert a high level of effort to achieve organizational goals. Many variables affect work motivation, and change is among these factors. This study examines the impact of changes in the Turkish education system on teachers' work motivation. The research was conducted using a phenomenological approach, a qualitative research method, through semi-structured interviews with 20 teachers working in primary schools under the Ministry of National Education in the Şiran district of Gümüşhane Province. While organizational change and work motivation have been extensively studied separately in the literature, there is a scarcity of qualitative research exploring the effect of one variable on the other. One of the aims of this study is to contribute to this gap in the literature.