Türk sinema filmlerinde yer tutucular
Placeholders in Turkish movies
  1. Tez No: 992967
  2. Yazar: NATO KHİNİKADZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yer tutucu, Sinema, Film Türleri, Gönderim, Adıllar, Placeholder, Cinema, Movie Genres, Reference, Pronouns
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk sinema filmlerinde konuşma dili içinde kullanılan yer tutucuları incelemeyi amaçlamaktadır. Yer tutucular; konuşma sırasında adı bilinmeyen bir kavramı adlandırma ihtiyacı duyulması bir sözcüğün hatırlanamaması, söylenmek istenmemesi ya da gereksiz görülmesi durumlarında geçici olarak kullanılan ifadelerdir. Türkçede yer tutucular üzerine yapılan çalışmalar sınırlı sayıdadır ve özellikle sinema filmlerini temel alan karşılaştırmalı bir araştırmaya rastlanmamaktadır. Bu nedenle çalışmada, Türk sinema filmlerinde yer tutucuların nasıl ve ne sıklıkta kullanıldığı ele alınmıştır. Araştırmanın inceleme kapsamını, 2005– 2018 yılları arasında çekilmiş ve farklı film türlerini temsil eden on iki Türk sinema filmi oluşturmaktadır. Dram, komedi, aksiyon, korku, romantik, bilim kurgu, animasyon, suç, tarih ve aile türlerinden seçilen filmler izlenmiş; filmlerde yer alan yer tutucu kullanımları belirlenmiştir. Tespit edilen örnekler, kullanım amaçlarına ve dilbilgisel özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Elde edilen veriler, film türleri arasında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, yer tutucuların Türk sinema filmlerinde yaygın olarak kullanıldığını göstermektedir. Özellikle konuşma ve diyalogların yoğun olduğu film türlerinde yer tutucu kullanımının daha belirgin olduğu görülmüştür. Dilbilgisel özellikleri bakımından Türk sinema filmlerinde yer tutucuların adıl ve seslenme türlerinde çok daha yaygın kullanıldığı görülmüştür. Yer tutucular en fazla adı söylemekten kaçınılan varlıklar için tercih edilmiştir. Bu çalışma, Türk sinemasında yer tutucuların kullanımını ortaya koyarak alana katkı sağlamayı ve ileride yapılacak araştırmalar için bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine placeholders used in spoken language in Turkish cinema films. Placeholders are expressions used temporarily when there is a need to name an unknown concept during speech, when a word cannot be remembered, when it is not desired to be said, or when it is deemed unnecessary. There are limited studies on placeholders in Turkish, and there is no comparative research based specifically on cinema films. Therefore, this study examines how and how often placeholders are used in Turkish cinema films. The scope of the research consists of twelve Turkish cinema films shot between 2005 and 2018, representing different film genres. Films selected from the genres of drama, comedy, action, horror, romance, science fiction, animation, crime, historical, and family were watched, and the use of placeholders in the films was identified. The identified examples were classified according to their purpose of use and grammatical features. The data obtained were evaluated comparatively across film genres. The findings of the study show that placeholders are widely used in Turkish cinema films. In particular, the use of placeholders was found to be more prominent in film genres with dense speech and dialogue. In terms of grammatical features, it has been observed that placeholders are used much more frequently in pronoun and interjection types in Turkish cinema films.