Instagram and high jewelry: The impact of social media on brand image and consumer behavior in the luxury sector
Instagram ve pahalı mücevher: Lüks tüketim sektöründe sosyal medyanın marka imajı ve tüketici davranışı üzerindeki etkisi
- Tez No: 992968
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA PALACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Instagram, Yüksek Takı, Lüks Markalaşma, Tüketici Davranışı, Marka İmajı, Dijital Pazarlama, Tüketici Sadakati, Ürün Değerlendirmesi, Satın Alma Kararları, Lüks Sektörü, Influencer Pazarlama, Cartier, Dijital Dönüşüm, Lüks İletişim, Social Media, Instagram, High Jewelry, Luxury Branding, Consumer Behavior, Brand Image, Digital Marketing, Consumer Loyalty, Product Valuation, Purchasing Decisions, Luxury Sector, Influencer Marketing, Cartier, Digital Transformation, Luxury Communication
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sosyal medyanın, özellikle Instagram'ın, lüks mücevherat sektöründe marka imajı ve tüketici davranışı üzerindeki etkilerini Cartier örneği üzerinden incelemektedir. Çalışma, Gee'nin (2014) yöntemi kullanılarak Cartier'in Instagram hesabının detaylı bir analizi ve SPSS ile analiz edilen bir tüketici anketi ile sosyal medyanın marka algısını şekillendirme ve lüks sektörde satın alma kararlarını etkilemedeki önemli rolünü vurgulamaktadır. Ana bulgular, Cartier'in görsel ve anlatısal stratejileri etkili bir şekilde kullanarak, özgünlük ve zamansız zarafet imajını başarılı bir şekilde aktardığını ortaya koymaktadır. Tüketici anketi sonuçları, sosyal medyanın şu üç alandaki etkisini vurgulamaktadır: lüks ürünlerin algılanan değerini artırma, marka sadakatini geliştirme ve satın alma kararlarını kolaylaştırma. Bu tez, Cartier gibi lüks markaların dijital stratejilerinde özgünlük ile erişilebilirlik arasında bir denge kurma gerekliliğini vurgulayarak, modern lüks dünyasında kalıcı bir önem taşıyacaklarını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the impact of social media, particularly Instagram, on brand image and consumer behavior in the luxury jewelry sector, focusing on the case of Cartier. Through a detailed analysis of Cartier's Instagram account using Gee's (2014) method, coupled with a consumer survey analyzed via SPSS, the study highlights the significant role of social media in shaping brand perception and influencing purchasing decisions in the luxury industry. Key findings reveal that Cartier effectively leverages visual and narrative strategies to convey an image of exclusivity and timeless elegance. Consumer survey results underscore the influence of social media on three key areas: enhancing the perceived value of luxury products, fostering brand loyalty, and facilitating purchasing decisions. This thesis concludes by emphasizing the necessity for luxury brands such as Cartier to balance exclusivity with accessibility in their digital strategies, ensuring their enduring relevance in the modern luxury landscape.