Ana sınıfına devam eden altı yaş grubu çocukların çoklu zeka teorisine göre değerlendirilmesi
Assesing 6 years old preschool children according to multiple intelligences theory
  1. Tez No: 99297
  2. Yazar: FATMA OKLAN ELİBOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA TUĞRUL, YRD. DOÇ. DR. FİGEN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Preschool Period, Multiple Intelligences, Intelligences
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Ankara il merkezinde bulunan, ilköğretim okullarına bağlı anasinıfına devam eden 411 çocuk üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın amacı; 6 yaşındaki anasınıfı çocuklarının Çoklu Zeka Teorisi kapsamında her bireyde var olduğu düşünülen yedi zeka (görsel-uzamsal zeka, hareket-kinestetik zeka, iletişimsel-sosyal zeka, matematiksel-mantıksal zeka, sözel-dil zeka, içsel-özedönük zeka, müzikal zeka) alanından hangilerine daha fazla eğilim gösterdiklerini saptamaktır. Araştırmaya katılan çocuklara“TİMİ (Teele Inventory Multiple Intelligences)”,“MIDAS (Multiple Intelligences Developmental Assessment Scales)”,“MOÖ (Metropolitan Olgunluk Ölçeği)”ile çocuk ve ailesi hakkında bilgi edinmek için“Aile Bilgi Formu”uygulanmıştır. TİMİ (Teele Inventory Multiple Intelligences) çocuklara uygulanmak üzere Sue Teele tarafından geliştirilmiştir. Yedi zeka alanın her birine ait sekizer adet olmak üzere, 56 farklı panda resminden oluşmuş, iki farklı zeka alanı resmi eşleştirilerek 28 çift olarak düzenlenmiştir. M IDAS (Multiple Intelligences Developmental Assessment Scales) Branton Shearer tarafından geliştirilmiştir. Ailelere uygulanmakta ve yedi zeka alanı ile ilgili 93 sorudan oluşmuştur. Araştırmaya katılan çocukların TİMİ (Teele Inventory Multiple Intelligences) sonuçlarına göre baskın zeka alanları sırasıyla görsel-uzamsal zeka, hareket-kinestetik zeka ve iletişimsel-sosyal zeka olarak bulunmuştur. Aynı çocukların ailelerine uygulanan M IDAS (Multiple Intelligences Developmental Assessment Scales) sonuçlarında ailelere göre çocukların baskın zeka alanları sırasıyla görsel-uzamsal zeka, iletişimsel-sosyal zeka ve hareket-kinestetik zeka olarak bulunmuştur. TİMİ (Teele Inventory Multiple Intelligences) sonuçlarının cinsiyete göre iVI karşılaştırılmasında; kız öğrencilerin sözel-dil zeka ve müzikal zeka puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. İki hafta arayla yapılan TİMİ (Teele Inventory Multiple Intelligences) test-tekrartest sonuçlarına göre; sözel-dil, matematiksel-mantıksal, görsel-uzamsal, içsel-özedönük zeka puanları arasında ilişki önemli bulunmuştur. Üç hafta arayla yapılan TİMİ (Teele Inventory Multiple Intelligences) test-tekrartest sonuçlarına göre; sözel-dil, matematiksel-mantıksal, müzikal, hareket-kinestetik, iletişimsel-sosyal zeka puanları arasında ilişki önemli bulunmuştur. Dört hafta arayla yapılan TİMİ (Teele Inventory Multiple Intelligences) test-tekrartest sonuçlarına göre; müzikal, hareket-kinestetik, görsel-uzamsal zeka puanları arasında ilişki önemli bulunmuştur. Anahtar Kelime: Okulöncesi dönem, Çoklu Zeka Teorisi, Zeka i
Özet (Çeviri)
This research has been conducted on 41 1 six year old children who is attending the primary school's prepkindergardens classes the centre of Ankara Province. The aim of this research is to indicate, the 6 years old children's interest in the 7 intelligences areas that are supposed to be in every body. The seven intelligence are verbal-linguistic intelligence, logical-matematical intelligence, visual-spatial intelligences, musical intelligences, bodily-kynesthetic intelligences, intrapersonal intelligences and interpersonal intelligences. Teele inventory which was developed by Sue Teele. This inventory is a forced choice pictorial inventory that contains 56 numbered pictures of panda bears of each of the seven intelligences and provides students 28 opportunities to make their selections of two choices and Multiple intelligence developmental assesment Scales which was developed by Branton Shearer. This Scales where used for collecting the data.lt contains 93 questions of each of the seven intelligences. It was found that according to Teele Inventory results dominant intelligences were ranked as spatial intelligences, bodily-kynesthetic intelligences and interpersonal intelligences of children who were involved in the study. It was found that according to Multiple Intelligences Developmental Assessment Scales results dominant intelligences was ranked as spatial intelligences, interpersonal intelligences and bodly-kynesthetic intelligences. Of same children's families who were involved in the study. Significant differences were found between Teele Inventory spatial intelligences and Metrapolitan Readeness Tests picture score. There were significant differences between Multiple Intelligences Developmental £?£ Assessment Scales spatial, logical matematical intelligences and MetrapolitanVIII ReadenessTests score which was related to Multiple Intelligences Developmental Assessment Scales intelligences areas. There were significant differences between Teele Inventory Multiple Intelligences^ same results which was applied two to three and four weeks interval of childre's who were in Subsampling.