Turizmde dijital pazarlama güveninin satın alma niyeti üzerindeki rolü: Kuşaklar arası bir karşılaştırma
The role of digital marketing trust on purchase intention in tourism: An intergenerational comparison
- Tez No: 992972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞIR, DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT SELMAN GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Dijital Pazarlama Güveni, Satın Alma Niyeti, Y ve Z Kuşağı, Digital Marketing, Digital Marketing Trust, Purchase Intention, Generation X, Y and Z
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, tüketicilerin mal ve hizmetlere erişim biçimleri önemli ölçüde değişmiştir. Bu değişiklik en çok dijital pazarlama uygulamalarının, satın alma karar süreçlerinin merkezinde yer almasıyla başlamıştır. Özellikle çevrimiçi platformlar üzerinden sunulan pazarlama faaliyetleri, tüketicilere zaman ve mekân bağımsızlığı sağlarken beraberinde güven, gizlilik ve algılanan risk gibi önemli unsurları da gündeme getirmektedir. Bu bağlamda, tüketicilerin dijital pazarlama uygulamalarına duydukları güven ve bu güvenin satın alma niyetine yansıması stratejik bir önem taşımaktadır. Dijital pazarlama güveninin sağlanamadığı durumlarda, tüketicilerin çevrimiçi satın alma davranışlarından kaçındıkları, güven algısının yüksek olduğu durumlarda ise satın alma niyetinin güçlendiği görülmektedir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, dijital pazarlama güveni ile satın alma niyeti arasındaki ilişki incelenmiş ve dijital pazarlama güveni ile satın alma niyeti arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dijital pazarlama güveninin satın alma niyeti üzerindeki etkisi incelenmiş ve dijital pazarlama güveni algısının artmasının, satın alma niyetini pozitif ve anlamlı etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, demografik değişkenlerin (cinsiyet, kuşak, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek, dijital satın alma durumu ve tatile çıkma sıklığı) dijital pazarlama güveni ve satın alma niyeti üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, dijital pazarlama uygulamalarında güven unsurunun tüketicilerin satın alma niyetlerini şekillendirmede belirleyici bir rol üstlendiğini göstermektedir. Bu doğrultuda çalışma, dijital pazarlama güveninin güçlendirilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesinin, tüketicilerin satın alma niyetlerini artırarak işletmelere rekabet avantajı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of digitalization today, the way consumers access goods and services has changed significantly. This change began largely with digital marketing practices becoming central to purchasing decision-making processes. Marketing activities, especially those offered through online platforms, provide consumers with independence from time and place, but also raise important issues such as trust, privacy, and perceived risk. In this context, consumers' trust in digital marketing practices and how this trust translates into purchasing intent is of strategic importance. It has been observed that when digital marketing lacks trust, consumers avoid online purchasing, while when trust is perceived highly, the intention to purchase strengthens. In line with the research objectives, the relationships between digital marketing trust and purchase intention were examined, and it was concluded that there is a positive and significant relationship between digital marketing trust and purchase intention. The impact of digital marketing trust on purchase intention was examined, and it was concluded that an increase in perceived digital marketing trust positively and significantly affects purchase intention. In addition, it was determined that demographic variables (gender, generation, marital status, education level, occupation, digital purchasing status, and frequency of vacations) created significant differences in digital marketing trust and purchase intention. The results show that trust plays a decisive role in shaping consumers' purchasing intentions in digital marketing practices. Accordingly, the study reveals that developing strategies to strengthen digital marketing trust can provide businesses with a competitive advantage by increasing consumer purchase intentions.