Roman ve erotizm: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halid Karay, Kemal Tahir, Suat Derviş, Peyami Safa
Novel and eroticism: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halid Karay, Kemal Tahir, Suat Derviş, Peyami Safa
- Tez No: 992971
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, Philosophy, Turkish Language and Literature, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Arzu, Baraner, Suat Derviş, Eros, Erotizm, Karaosmanoğlu, Yakup Kadri, Karay, Refik Halid, Kemal Tahir, Müstehcenlik, Safa, Peyami, Türk romanı, Desire, Baraner, Suat Derviş, Eros, Erotism, Karaosmanoğlu, Yakup Kadri, Karay, Refik Halid, Kemal Tahir, Obscenity, Safa, Peyami, Turkish novel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
“Roman ve Erotizm: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halid Karay, Kemal Tahir, Suat Derviş, Peyami Safa”başlıklı çalışma, erotizmin cinsellikle sınırlı bir alan olmadığını; aksine bireyin öz farkındalığı, aşkınlığı ve özgürleşmesi sürecinde önemli bir araç olduğunu vurgulamaktadır. Metin, erotizmin Platon, Georges Bataille, Michel Foucault ve Octavio Paz gibi düşünürlerin kavramsallaştırmalarıyla şekillendiğini gösterirken, romanın bu kavramı nasıl temsil ettiğine odaklanmaktadır. Erotizm, romanda yalnızca duyusal hazların bir temsili olarak değil, aynı zamanda bireyin ölüm, güç ve kutsallıkla yüzleşmesinin bir biçimi olarak da konumlandırılmaktadır. Roman türü, bireysel deneyimlerin anlatılara dönüştürüldüğü ve anlam kazandığı bir edebi biçim olarak erotizmin anlatı potansiyelini yansıtır. Özellikle modern Türk romanında erotizm, geleneksel ahlaki normlara karşı bir başkaldırı, bireyin benliğiyle hesaplaşma ve toplum tarafından dayatılan rollerden kaçış biçimi haline gelir. Bu anlamda edebiyat, erotizmin bastırılmış yönlerini hem ortaya çıkarır hem de onu sembolik ve estetik bir dile dönüştürür. Fedakârlık, kutlama, yasaklara karşı gelme ve ölüm temaları romandaki erotik anlatıların yapısal omurgasını oluşturur. Erotizm romanda sadece bir arzu olarak değil aynı zamanda varoluşsal bir meydan okuma ve kutsala doğru bir dönüş olarak da ortaya çıkar.
Özet (Çeviri)
“Novel and Eroticism: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halid Karay, Kemal Tahir, Suat Derviş, Peyami Safa”highlights that eroticism is not confined to the realm of sexuality; Rather, it serves as a crucial medium in the processes of self-awareness, transcendence, and liberation. The text demonstrates how eroticism is shaped through the conceptualizations of thinkers such as Plato, Georges Bataille, Michel Foucault, and Octavio Paz, and focuses on how the novel represents this concept. In, eroticism is not merely a depiction of sensual pleasures, but also a mode through which individuals confront death, power, literature and the sacred. The novel, as a literary form that transforms individual experiences into narrative meaning, reflects the narrative potential of eroticism. Especially in the modern Turkish novel, eroticism becomes an act of rebellion against traditional moral norms, a reckoning with the self, and a means of escaping socially imposed roles. In this sense, literature not only reveals the repressed aspects of eroticism but also transforms them into a symbolic and aesthetic language. Themes such as sacrifice, celebration, transgression, and death constitute the structural backbone of erotic narratives in fiction. Eroticism appears not only as desire but also as an existential challenge and a return toward the sacred.