Diyarbakır il merkezinde lise ikinci sınıfa devam eden öğrencilerin benlik tasarım düzeylerinin incelenmesi
- Tez No: 99300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Lise öğrencileri, Benlik Tasarımı, Adolesan, High School Students, Self-Concept, Adolescents
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu araştırma, Diyarbakır il merkezinde bulunan liselerin ikinci sınıfına devam eden 600 genç üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın amacı, gençlerin benlik tasarım düzeylerini ve bu düzeyin cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba öğrenim durumları, meslekleri, gençlerin devam etmekte oldukları okul türleri ve sosyal faaliyetlere katılma durumlarından ne ölçüde etkilendiğini incelemektir. Araştırmaya katılan gençlere“Benlik Tasarım Envanteri”ile genç ve ailesi hakkında bilgiler edinmek için“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, annenin öğrenim düzeyi, babanın mesleği, gençlerin devam etmekte oldukları okulun türü ile gençlerin benlik tasarım düzeyleri ararsındaki ilişki önemli çıkmıştır. Anne öğrenim düzeyi yükseldikçe gençlerin benlik tasarım puanlarının arttığı, babaları memur ve esnaf olan gençlerin babaları işçi ve diğer (Emekli, seyyar satıcı v.b.) meslek gruplarından olan gençlere göre benlik tasarım envanterinden daha yüksek puan aldıkları, anadolu lisesi ve meslek liselerine devam eden gençlerin ise liselere devam edenlere göre daha yüksek puan aldıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This survey has been conducted on 600 adolescents who is training in the second level of high schools in the centre of Diyarbakır Province. The objective of the survey is to study and determine the level of self- concept of the adolescents and the effects of some variables such as sexualty number of the siblings and birth order, their father's and mother's level of education and job, the kind of school that adolescents have been training and social activity that adolescent joined. Self-concept form and personal information form were used to obtain data from high school adolescents. At the end of the analyses, the conclusion has been reached that the relation ships with the mother's educational level, father's job, the kind of school that adolescents have been training and the level of self-concept has been found to be significant. It has been determined that with the increase of the educational level of the mothers the self concept points of the adolescents are also increasing, that the adolescent, whose fathers are small businessmen and public servants, are obtaining higher points as the adolescents, whose fathers are workers and others (as pensioners, ambulant sellers etc.), and that the adolescents trained in the Anatolian High Schools and Professional Schools are also obtaining higher points regarding the adolescents, trained in normal high schools.