Çalışan ve çalışmayan annelerin kreşe devam eden 3-6 yaş çocuklarına yönelik ebeveyn tutumlarının incelenmesi
Examination of parental attitudes of working and non-working mothers towards their 3-6 year old children attending daycare
- Tez No: 993016
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana-çocuk etkileşimi, Ebeveyn etkisi, Mother-child interaction, Parental influence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çalışan ve çalışmayan annelerin kreşe devam eden 3–6 yaş çocuklarına yönelik ebeveyn tutumlarını incelemek amacıyla betimsel ve karşılaştırmalı tarama deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, kreşe devam eden 3–6 yaş aralığında çocuğu bulunan anneler oluşturmakta olup, örneklemi toplam 150 anne meydana getirmektedir. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu ve Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) kullanılarak toplanmıştır. Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla annelerin yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, meslek durumu, aile tipi, aylık hane geliri, eşin eğitim ve çalışma durumu ile çocuğa ilişkin demografik özellikler belirlenmiştir. Ebeveyn Tutum Ölçeği ile annelerin demokratik, otoriter, aşırı koruyucu ve izin verici ebeveyn tutum düzeyleri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis H testi ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, annelerin ebeveyn tutumlarının genel olarak orta–yüksek düzeyde olduğu, demokratik tutumun en yüksek, izin verici tutumun ise en düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Annelerin çalışma durumu ile ebeveyn tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Buna karşılık anne eğitim düzeyi ve eşin çocuk bakımına katılım düzeyinin demokratik ve aşırı koruyucu tutumlar üzerinde anlamlı etkiler gösterdiği saptanmıştır. Çocuğun yaşı, cinsiyeti ve kreşe devam süresi ile aşırı koruyucu tutum arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenirken, ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiler incelendiğinde demokratik tutumun otoriter ve izin verici tutumlarla negatif; aşırı koruyucu tutumla ise pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, annelerin ebeveyn tutumlarının çalışma durumundan ziyade eğitim düzeyi, eş desteği ve çocuğa ilişkin bazı özelliklerle birlikte şekillendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the parenting attitudes of working and non-working mothers toward their 3–6-year-old children attending preschool. The research was designed as a descriptive and comparative survey study. The sample consisted of 150 mothers who had children aged between 3 and 6 years and whose children were enrolled in preschool education. Data were collected using a Personal Information Form and the Parenting Attitude Scale (PAS). The Personal Information Form included questions regarding mothers' sociodemographic characteristics, family structure, and child-related variables, while the Parenting Attitude Scale assessed democratic, authoritarian, overprotective, and permissive parenting attitudes. The data obtained were analyzed using the SPSS statistical software package. Descriptive statistics, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis H test, and Spearman correlation analysis were employed in the data analysis process. The findings indicated that the overall parenting attitude levels of the participating mothers were at a moderate to high level. Among the sub-dimensions, democratic parenting attitude had the highest mean score, whereas permissive parenting attitude had the lowest. No statistically significant difference was found between mothers' employment status and parenting attitudes. However, mothers' education level and fathers' involvement in childcare were found to have a significant effect on democratic and overprotective parenting attitudes. In addition, significant relationships were identified between overprotective parenting attitude and the child's age, gender, and duration of preschool attendance. Correlation analysis revealed that democratic parenting attitude was negatively associated with authoritarian and permissive attitudes, while it was positively associated with overprotective attitude. The results of the study suggest that mothers' parenting attitudes are shaped not solely by their employment status but also by educational background, spousal support, and certain child-related factors.