Çarıksaraylar (Şarkikaraağaç-Isparta) kuzeyinin jeolojisi ve kurşunlu barit yatakları
Geology of the northern part of the Çariksaraylar area (Şarkikaraağaç –Isparta) and its lead-bearing barite deposits
  1. Tez No: 993030
  2. Yazar: OYA CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KUŞCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barit, Jeokimyasal özellikler, Jeolojik özellikler, Kurşun, Sultandağları, Barite, Geochemical features, Geological features, Lead, Sultan mountains
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Şarkikaraağaç-Çarıksaraylar yöresinde Paleozoyik ile Senozoyik arasında değişik yaşlı kaya birimleri bulunur. En altta Çaltepe ve Kocakızıl Kireçtaşı Üyelerine ayırtlanmış Sultandede Formasyonu, onun üzerinde de açısal uyumsuz olarak Hacıalabaz Formasyonu yeralır. Bölgede KB-GD doğrultusunda km'lerce uzanan lateritleşmiş doleritler Jura öncesi yaşlı olup, bütün bu birimlerin üzerinde ise Kuvaterner yaşlı alüvyonlar bulunmaktadır. Bölgede; silisli demir ve kurşunlu barit olmak üzere konumları ve kökenleri farklı iki ayrı cevherleşme gözlenmiştir. Bunlardan kurşunlu barit cevherleşmesi bugün için çok daha önemlidir. Sahadaki silisli demir cevheri, doleritlerin ayrışmasıyla oluşmuş olup, dolomit arakatkılı kireçtaşlarının tabanında katman şeklinde yeralmaktadır. Demirli lateritlerin analiz sonuçlarına göre, Si ve Fe miktarının fazla, Al miktarının ise, daha az olduğu tespit edilmiştir. Galenli baritler, Sultandede Formasyonu içerisindeki metasedimentler, kalkşistler, Çaltepe Üyesindeki dolomitler ile kireçtaşları arasında ve dokanaklarında yeralırlar. Damar, çatlak dolgusu, mercek ve katmansı şekillerde yataklanan kurşunlu baritler, KB-GD doğrultulu, GB ve KD'ya eğimlidir. Yataklarda barit dışında galen, sfalerit, kalkopirit, pirit, fahlerz, neodijenit, kalkosin-kovellin, serüzit-anglezit, limonit, manganez, hematit, malakit ve azurit mineralleri bulunur. Gang mineralleri ise, dolomit, siderit, kalsit ve kuvarstır. Dikmen Tepe Cevherleşmesinin galenlerinde Ag miktarı 56-58 gr/ton, As ise 110 ppm'e ulaşan değerlerde bulunur. Kurşunlu baritlerin hidrotermal çözeltilerden kaynaklanmış, mezotermal tipte bir yatak olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the Şarkikaraağaç-Çarıksaraylar region, there found to be geological units of ages varying between Paleozoic and Senozoic. The Paleozoic Sultandede Formation, divided into to Çaltepe and Kocakızıl limestone members, the Mesozoic Hacıalabaz Formation is located with in angular unconformity on the Sultandede Formation. In the region, lateritized dolerites, extending several kilometres and above all these units, alluvions of Quaternary age are found. Two kinds of ore deposition with different origin namely silicious iron and galena bearing barite, have been observed in the region. Presently, the galena bearing barite deposit is of more importance. Silicious iron deposit of the field, formed by separation of dolerites, is located as a layer at the bottom of the limestone layers with dolomitic ingradients. From the analysis of ferro-laterites, it was determined that the amount of Si and Fe is more than that of the Al. Galena-bearing barites are found in the metasediments and calcschist in the Sultandede formation, and in the dolomite and limestones units of Çaltepe formation as well as at the contact of these units. Deposited as veins, fillings of joints, lenses and layer, the galena-bearing barites deposits have a strike in the NW-SE and a dip in the SW-NE directions. Other term barite, galena, sphalerite, chalcopyrite, pyrite, tennantite-tetrahedrite, neodigenite, chalcocite-covellite, cerussite-anglesite, limonite, manganese, hematite, malachite and azurite minerals are found in the deposits. Those of gangue minerals are dolomite, siderite, calcite and quartz. In the galena units of Dikmen Tepe ore deposits, the amount of Ag is 56-58 gr/ton As, on the other hand is about 110 ppm. Galena-bearing barites are thought to be of mesotermal type deposits originated from hydrothermal solutions.