Lateral epikondilit olan hastalarda servikal bölge fonksiyonlarının incelenmesi
Examination of functions of cervical region in patients with lateral epicondylitis
  1. Tez No: 993031
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN PINAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HAKAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral Epikondilit, Lateral Epikondiyalji, Tenisçi Dirseği, Miyofasiyal Ağrı, NDI, Servikal Bölge, Kavrama Kuvveti, Boyun ağrısı, Lateral Epicondylitis, Lateral Epicondylalgia, Tennis Elbow, Myofascial Pain, NDI, Cervical Region, Grip Strength, Neck pain
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lateral epikondilit (LE), dirsek çevresi ve önkolda ağrı ile karakterize, nonenflamatuar tipte bir overuse yaralanmasıdır. Tavsiye edilen ilk tedavi yöntemi konservatif tedavidir. Bu tedavinin etkili olmaması cerrahi yöntemleri gündeme getirmiştir. LE sıklıkla dominant tarafın ve üst ekstremitenin aşırı kullanımı ile ilişkilendirilmiştir. LE hastalarında servikal bölge fonksiyonlarını değerlendiren çalışmalar literatürde bulunmaktadır. Ancak bu çalışmalar hem sayıca az hem de kapsam açısından kısıtlıdır. Bu çalışmada, lateral epikondilitle ilişkilendirilen üst ekstremite fonksiyon bozuklukları ile servikal bölge ve omuz kuşağı fonksiyonları değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Şırnak Devlet Hastanesi'nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon hekimi tarafından değerlendirilip tanı konulan 30 hastadan oluşan hasta grubu ve 30 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu ile yürütülmüştür. Çalışmada Neck Disability Index (NDI)'e ek olarak her iki grupta da ağrı, eklem hareket açıklığı ve kas kuvveti tüm üst ekstremite ve servikal bölge için değerlendirilmiştir. Ayrıca servikal kas enduransı ve miyofasiyal tetik noktalar servikal bölge ve omuz kuşağı için değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 20 programı kullanılarak bağımlı ve bağımsız örneklem t testi ile Pearson korelasyon analizleri yapılmıştır. Sonuç: LE'de ağrısız kavrama kuvveti, servikal rotasyon, servikal derin kas kuvveti, servikal endurans ve boyun fonksiyonları anlamlı düzeyde etkilenmiştir (p<0,05). Hem hasta hem de sağlıklı grupta kavrama kuvveti ile servikal bölge derin kas kuvveti arasında pozitif ve anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur (p<0,05). LE hastalarında bilateral miyofasiyal tetik noktaların önemli bir ağrı kaynağı olduğu görülmüştür. LE patolojisi ile servikal bölge ve omuz kuşağı fonksiyonları arasında ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Lateral epicondylitis (LE) is a noninflammatory overuse injury characterized by pain around the elbow and forearm. The first recommended treatment method is conservative treatment. Failure of this treatment may lead to surgical intervention. LE is usually seen in the dominant side and is associated with overuse of the upper extremity. There are studies in the literature that evaluate cervical region functions in patients with LE. However, these studies are few in number and limited in scope. This study evaluates upper extremity dysfunctions associated with lateral epicondylitis as well as cervical region and shoulder girdle functions. Material and Method: The study was conducted with 30 patients diagnosed with lateral epicondylitis by a Physical Medicine and Rehabilitation physician at Şırnak State Hospital and 30 healthy individuals. For this purpose, the Neck Disability Index (NDI) was used. In addition, pain, joint movements, and muscle strength were evaluated for both regions. Cervical muscle endurance and myofascial trigger points were evaluated for the cervical region and shoulder girdle. Data were analyzed using SPSS version 20 with dependent and independent t-tests and Pearson correlation analysis. Result: In LE, painless grip strength, cervical rotation, cervical deep muscle strength, cervical endurance, and neck functions were significantly affected (p<0.05). A positive and significant relationship was found between grip strength and cervical region deep muscle strength in both the patient and control groups (p<0.05). Bilateral myofascial trigger points were found to be a source of pain in LE. LE pathology is associated with cervical region and shoulder girdle functions.