Primer sezaryen olan hastalarda kerr insizyonunun transvers ya da sefalokaudal yönde genişletilmesi tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of extending techniques of kerr incision transversely or cephalocaudally in primary cesarean patients
- Tez No: 993036
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GEDİKBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-kadın doğum, Surgery-obs.-gyn.
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif randomize kontrollü şekilde tasarlanan çalışmada primer sezaryen ameliyatlarında Kerr insizyonunun transvers ya da sefalokaudal yönde künt genişletilmesinin operasyonda kan kaybına etkileri araştırıldı. Metod: Ocak 2015 ile Aralık 2015 tarihleri arasında hastanemizin doğumhane ünitesine kabul edilen ve daha önce sezaryen operasyonu geçirmemiş, plasenta invazyon problemi olmayan, 32 haftanın üstündeki, koagülasyon bozukluğu olmayan hastalar Kerr insizyonun genişletilme şekline göre iki gruba ayrıldılar. Grup 1 (n=189)'e Kerr insizyonunun transvers, Grup 2 (n=186)'ye ise sefalokaudal yönde genişletilen hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların demografik verileri, obstetrik öyküleri, ek hastalıklarının olup olmadığı, hastaların ameliyat öncesi vajinal muayene bulguları, bebeklerin ağırlıkları, Apgar değerleri ve baş çevreleri, ameliyat komplikasyonları ve operasyon öncesi ve sonrası 1. gün hemogram değerleri kaydedildi ve maternal kan kaybı hesaplandı. Sonuçlar: Ortalama yaş ve gebelik haftası Grup 1'de sırasıyla 27.83±0.43 ve 38.61±0.17 hafta, Grup 2'de sırasıyla 26.88±0.45 ve 38.40±0.17 haftadır. Hastaların ortalama vücut kitle indeksleri Grup 1'de 31.07±0.48 kg/m2, Grup 2'de ise 30.28±0.38 kg/m2'dir. Ek hastalıkların (Hipertansif hastalıklar, diyabet ve diğerleri) Grup 1 ve Grup 2'deki dağılımları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. En sık sezaryen endikasyonu fetal distress olup gruplar arasında endikasyonlar açısından fark izlenmedi. Doğan bebeklerin ortalama ağırlıkları Grup 1'de 3085.23±58.16 g, Grup 2'de 3116.17±50.44 g; baş çevreleri ortalamaları Grup 1'de 35.01±0.15 cm, Grup 2'de ise 35.09±0.18 cm'di. Her iki grup arasında operasyon sırasında uterus damar hasarı, mesane hasarı, atoni gelişmesi açısından istatistiksel açıdan anlamlı fark izlenmedi. Grup 1'de hemoglobin düşüşü 1.58±0.06 g/dl, hemotokrit düşüşü %4.60±0.19, Grup 2'de ise sırasıyla 1.65±0.07 g/dl ve %4.97±0.21 hesaplandı. Grup 1 ve Grup 2 arasında ameliyat öncesi ve sonrası hemoglobin ve hematokrit değerleri istatistiksel açıdan benzer bulundu. Transfüzyon ihtiyacı her iki grupta da benzer hesaplandı. Yorum: Sonuç olarak, gerek demografik gerekse de obstetrik olarak birçok yönden benzer olan iki grupta, her iki yöntem arasında kan kaybı açısından fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aims: In this prospective randomized controlled study, the effect of extending Kerr incision transversely or cephalocaudal direction in primary cesarean operations, on blood loss was investigated. Methods: Study was performed between January 2015 and December 2015 in our hospital's delivery room. The patients who had no previous cesarean operations, no placental invasion disorders or coagulation problems and older than 32 gestation weeks were divided into two groups according to the extension techniques. Patients whose Kerr incision was extended transversely were included in Group 1 (n=189) and those extended in cephalocaudal direction were Group 2 (n=186). Demographic data, obstetrical and medical history, pelvic examination findings before the operation, weights, Apgar scores and head circumferences of the babies, complications during operations and blood test results before and after the operations were recorded and maternal blood loss was calculated. Average age and gestational weeks of the patients in Group 1 were 27.83±0.43 and 38.61±0.17 weeks respectively and in Group 2 they were 26.88±0.45 and 38.40±0.17 weeks respectively. Body mass index of the patients were 31.07±0.48 kg/m2 in Group 1 and 30.28±0.38 kg/m2 in Group 2. Distribution of additional medical illnesses was similar between two groups. Fetal distress was the most frequent indication for cesarean operation and there were no differences between groups in cesarean indications. Average weights and head circumferences of the babies born were 3085.23±58.16 g and 35.01±0.15 cm in Group 1 and 3116.17±50.44 g and 35.09±0.18 cm in Group 2 respectively. Complications like uterine vessel injury, bladder injury or uterine atony during operations were similar in two groups. Hemoglobin decrease in Group 1 was 1.58±0.06 g/dl and hematocrit decrease was 4.60±0.19%, where as it was 1.65±0.07 g/dl and 4.97±0.21% in Group 2. No statistical differences were determined between groups in preoperative and postoperative hemoglobin and hematocrit values. Blood transfusion rates were similar in two groups. Conclusion: As a result there were no differences in blood loss between two techniques in similar groups.