Atopik dermatitli çocukların annelerinin hastalıkla ilgili tutum ve davranışları
Attitudes and behaviors of mothers of children with atopic dermatitis regarding the disease
- Tez No: 993044
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, kronik hastalık, tutum ve davranış, Atopik egzama, Atopic dermatitis, chronic disease, attitude and behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ATOPİK DERMATİTLİ ÇOCUKLARIN ANNELERİNİN HASTALIKLA İLGİLİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI Sümeyra YILDIRIM Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Kemal ÖZYURT Atopik dermatit (AD) kronik bir hastalık olması sebebiyle çocuk hastaların bakımı ve annelerin bu konudaki tutum ve davranışları önemli rol oynamaktadır. Annelerin bilgi, tutum ve davranışları eğitim durumuna göre farklılıklar gösterebilir. Bu çalışma ikinci basamak sağlık kuruluşunda AD tanısı alan çocukların annelerinin hastalık hakkındaki genel bilgilerini ve AD ile ilgili tutum ve davranışlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 01.11.2022-01.06.2023 tarihleri arasında 0-18 yaş arası AD tanısı alan çocukların annesi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan tanıtıcı bilgi formu, bebek/çocuğun alevlendirici davranışı bilgi formu, annenin atopik dermatit ile ilgili genel bilgilerini değerlendiren anket formu, annenin atopik dermatit ile ilgili tutum ve davranışlarını anlama anketi ile toplanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov ve ShapiroWilk testi, kategorik veri karşılaştırmasında Kruskal Wallis testi ve çoklu karşılaştırmalar Bonferroni testi, kategorik verilerin incelenmesinde Pearson ki kare testi ve Fisher's Exact testi kullanıldı. Çalışmaya katılan 120 annenin çoğunluğu 30-39 yaş aralığında, lisans mezunudur. Anne eğitim durumuna göre“Annelerin tutum ve davranışları”ile ilgili sorulara verilen yanıtların karşılaştırılması yapıldığında değerler arasında istatistiksel olarak fark olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda AD'li çocukların annelerinin eğitim düzeylerine göre tutum ve davranışlarını incelemek için kişiye özel eğitim planlaması ve ileri düzey araştırmaların yapılması önerilir. Eylül 2024, 64 sayfa.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MASTER THESIS ATTITUDES AND BEHAVIORS OF MOTHERS OF CHILDREN WITH ATOPIC DERMATITIS REGARDING THE DISEASE Sümeyra YILDIRIM Kırşehir Ahi Evran University Institute of Health Sciences Department of Nursing Supervisor: Prof. Dr. Kemal ÖZYURT Since atopic dermatitis (AD) is a chronic disease, the care of pediatric patients and the attitudes and behaviors of mothers regarding this issue play an important role. Mothers' knowledge, attitudes and behaviors may vary depending on their educational status. This descriptive study was conducted to examine the general knowledge about the disease and their attitudes and behaviors regarding AD of mothers of children diagnosed with AD in a secondary healthcare institution. The research was conducted between 01.11.2022- 01.06.2023 with the mothers of children diagnosed with AD between the ages of 0-18. The data were collected with an introductory information form prepared by the researchers, an information form on the exacerbating behavior of the baby/child, a survey form evaluating the mother's general knowledge about atopic dermatitis, and a questionnaire on understanding the mother's attitudes and behaviors regarding atopic dermatitis. In data analysis, descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov and ShapiroWilk tests were used for suitability to normal distribution, Kruskal Wallis test and Bonferroni test for multiple comparisons were used to compare categorical data, Pearson chi-square test and Fisher's Exact test were used to examine categorical data. The majority of the 120 mothers participating in the study are between the ages of 30-39 and have a bachelor's degree. When the answers to questions about“Mothers' attitudes and behaviors”were compared according to the educational status of the mother, it was determined that there was a statistical difference between the values. In line with the results of the study, personalized education planning and advanced research are recommended to examine the attitudes and behaviors of mothers of children with AD according to their education levels. September 2024, 64 Pages.