İnmeli hastalarda hemiplejik omuza uygulanan kinezyo bantlama uygulamasının ağrı, omuz fonksiyonu, denge ve propriosepsiyon üzerine etkisinin incelenmesi: Prospektif çift kör randomize kontrollü araştırma
Investigation of the effect of kinesio taping applied to the hemiplegic shoulder on pain, shoulder function, balance and proprioception in stroke patients: Prospective double-blind randomized controlled study
- Tez No: 993043
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR BÜYÜKTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
İnme, dünya genelinde sonradan gelişen fiziksel engellerin önde gelen nedenleri arasında yer almaktadır. İnmeli hastalarda hemiplejik tarafta omuz ağrısı ve motor fonksiyon açısından bozulmalar oluşabilir. İnmeden sonra gelişen duyu bozukluğu ve ihmal hastanın propriyosepsiyon duyusunu ve ağrı algısını değiştirerek omuz yaralanmasına yol açabilir. Ayrıca omuz ağrısına ve spastisiteye bağlı postural etkilenimler görülebilir buna bağlı olarak da vücutta asimetri gelişerek hastanın yürüme ve denge fonksiyonları bozulabilir. Literatüre bakılınca birçok çalışmada geleneksel fizik tedavi yöntemlerine ek olarak kinezyo bant uygulamasının inmeli hastalarda iyileşme sürecinde destekleyici tedavi olarak kullanılabileceği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, inme geçiren hastalarda mevcut tedavilerine ek olarak hemiplejik taraf omuz kaslarına kinezyolojik bantlama uygulaması ile deltoid kasını stimüle ederken supraspinatus kasını ise inhibe ederek denge, omuz propriyosepsiyonu, omuz ağrısı ve omuz fonksiyonelliğindeki oluşabilecek değişiklikleri incelemek idi. Çalışmada toplamda 49 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Bu hastaların 17 tanesi çalışmaya uygun olmadığı için dışlanmıştır. Toplamda 32 hasta 16 kişilik iki farklı grup olarak değerlendirmeye alınmıştır. Çalışma gruplarından birine konvansiyonel tedaviye ek olarak kinezyo bantlama uygulanırken diğer gruba konvansiyonel tedaviye ek olarak sham bantlama yapılmıştır. Bu çalışma prospektif, çift kör olarak yürütülmüştür. Değerlendirmede demografik bilgiler alınıp, ağrı için Vizüel Analog Skalası (VAS), ambulasyon için Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS), denge için Berg Denge Ölçeği (BDÖ), spastisite için Modifiye Ashworth Skalası (MAS), omuz propriyosepsiyonu için eklem pozisyon hissi testi, normal eklem hareket açıklığı (EHA) ölçümü için universal gonyometre, omuz fonksiyonelliği için Omuz Ağrısı ve Sakatlık İndeksi (SPADI) ve günlük yaşam aktiviteleri (GYA) için Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (BGYAİ) kullanılmıştır. İki grup arasındaki ölçüm verilerinin zaman içindeki değişimlerine ve verilerin grup içi karşılaştırmalarına bakılmıştır. Ayrıca ölçüm verilerinin zaman içindeki değişimi gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Pasif fleksiyon, pasif abdüksiyon, pasif iç rotasyon, SPADI Disabilite, SPADI Total ve BDÖ ölçüm verilerinin zaman içindeki değişimi gruplar arasında karşılaştırıldığında verilerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre hemiplejik hastalarda omuz ağrısını azaltmak, omuzda EHA'yı, omuz fonksiyonelliğini ve dengeyi artırmak amacıyla kinezyolojik bantlama uygulaması mevcut rehabilitasyon tedavilerine ek olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Stroke is among the leading causes of subsequent physical disabilities worldwide. Stroke patients may experience shoulder pain and motor dysfunction on the hemiplegic side. Sensory impairment and neglect following stroke may alter the patient's sense of proprioception and pain perception, leading to shoulder injury. Additionally, postural effects may be seen due to shoulder pain and spasticity, and as a result, asymmetry may develop in the body, impairing the patient's walking and balance functions. When we look at the literature, it is seen that in many studies, kinesio taping can be used as a supportive treatment in the recovery process of stroke patients in addition to traditional physical therapy methods. The aim of this study was to examine the possible changes in balance, shoulder proprioception, shoulder pain and shoulder functionality by stimulating the deltoid muscle and inhibiting the supraspinatus muscle with kinesio taping on the hemiplegic shoulder muscles in addition to their current treatments in stroke patients. A total of 49 patients were evaluated in the study. 17 of these patients were excluded because they were not suitable for the study. A total of 32 patients were evaluated in two different groups of 16. One of the study groups received kinesio taping in addition to conventional treatment, while the other group received sham taping in addition to conventional treatment. This study was conducted as a prospective, double-blind study. Demographic information was obtained in the evaluation, and Visual Analog Scale (VAS) for pain, Functional Ambulation Classification (FAS) for ambulation, Berg Balance Scale (BBS) for balance, Modified Ashworth Scale (MAS) for spasticity, Joint Position Sense Test for shoulder proprioception, Universal Goniometer for measurement of normal joint range of motion (ROM), Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) for shoulder functionality, and Barthel Activities of Daily Living Index (ADLI) for activities of daily living (ADL). The changes in the measurement data between the two groups over time and the comparisons of the data within the groups were examined. In addition, the changes in the measurement data over time were compared between the groups. When the changes in the passive flexion, passive abduction, passive internal rotation, SPADI Disability, SPADI Total and BDI measurement data over time were compared between the groups, the data were found to be statistically significant (p<0.05). According to the results of our study, kinesiology taping can be applied in addition to current rehabilitation treatments in order to reduce shoulder pain, increase shoulder ROM, shoulder functionality and balance in hemiplegic patients.