Atopik dermatit tanılı hastaların banyo alışkanlıklarının atopik dermatit şiddetine etkileri
Effects of bath habits of patients with atopic dermatitis on atopic dermatitis severity
  1. Tez No: 628033
  2. Yazar: DİDEM YAYLA KARAKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK BEŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: atopik dermatit, banyo, duş, egzema, SCORAD, atopic dermatitis, bath, eczema, SCORAD, shower
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Atopik dermatit tanılı hastalarda banyo alışkanlıklarının ve nemlendirici kullanımının hastalığın şiddetine etkisinin ne olduğunun saptanması ve ailelerin bu konudaki tutumlarının belirlenmesi, buna göre hastalara banyo eğitimi ve ideal banyo önerilerinin verilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipteki çalışmamız pediatrik yaş grubunda olan (6 aylık ile 15 yaş arasında) 49'u erkek ve 51'i kız toplam 100 hastanın ebeveynleri ile yürütülmüştür. Okmeydanı EAH Çocuk Allerji Polikliniğine başvuran atopik dermatit tanılı hastaların annelerine banyo sıklığı, yıkanma şekli, banyo süresi, banyoda kullanılan ürünler ve nemlendirici kullanımı ile ilgili soruları içeren anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Hastalık için kullanılan farmakolojik tedavi ve ailenin demografik yapısı ile ilgili sorular (kardeş sayısı, evde yaşayan kişi sayısı vb.) ve atopik dermatitin ağırlığını belirlemek için Atopik Dermatit skorlaması SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis) skoru kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcılar SCORAD skoruna göre gruplandırıldığında 48 hastanın hafif, 49 hastanın orta ve 3 hastanın ciddi atopik dermatit olduğu görülmüştür. Ortalama aylık geliri 0-1500 lira olanların SCORAD skoru (30,57±12,44) ortalama aylık geliri 1500-3000 lira olanlara göre (24,29±9,35) daha yüksek bulunmuştur (p:0,049). SCORAD skoru sonucu ciddi dermatit olanlarda yıkanma şekli duş alma olanların oranı (%100,0) SCORAD skoru sonucu hafif olanlara (%14,58) ve orta olanlara (%16,33) göre daha yüksektir (p:0,001). Kışın her gün yıkanma oranı SCORAD skoru sonucu ciddi dermatit olanlarda (%66,67) hafif olanlara (%8,33) ve orta olanlara (%22,45) göre daha yüksektir (p:0,034). SCORAD skoru ile çamaşır yıkama özellikleri arasında anlamlı ilişki olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç ve Öneriler: Hastaların banyo alışkanlıklarının atopik dermatit şiddeti üzerine minimal etkisinin ön plana çıktığı görülmektedir. Kılavuzların da belirttiği gibi hasta bakımında ilaç tedavileri ve nemlendiricilerin kullanımına ek olarak yıkanma şekli ve kullanılan ürünler de önem arz etmektedir. Yıkanma özellikleri tedavinin temel noktası değildir ancak mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, to determine the effect of bathing habits and moisturizer usage on the severity of the disease in patients with atopic dermatitis and also to determine the attitudes of the families in this regard, and to give bath training and ideal bathing suggestions to the patients accordingly was aimed. Material and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted with the parents of 100 patients (49 male and 51 female) in the pediatric age group (between 6 months and 15 years). Data were collected by applying a questionnaire to the mothers of patients with atopic dermatitis who applied to Okmeydanı RIH Children's Allergy Polyclinic about the frequency of baths, bathing style, bath time, products used in the bath and the use of moisturizers. The SCORing Atopic Dermatitis (SCORAD) score was used to determine the severity of atopic dermatitis and questions about the pharmacological treatment used for the disease and the demographic structure of the family (number of siblings, number of people living at home, etc.). Results: When participants grouped according to the SCORAD score, 48 patients had mild, 49 patients had moderate and 3 patients had severe atopic dermatitis. The SCORAD score of those with an average monthly income of 0-1500 ₺ (30.57 ± 12.44) was higher than those with an average monthly income of 1500-3000 ₺ (24.29 ± 9.35) (p: 0.049). The rate of bathing (100.0%) was higher in patients with severe dermatitis as a result of SCORAD score (100.0%) compared to mild (14.58%) and moderate (16.33%) SCORAD scores (p: 0.001). The rate of daily bathing in winter was higher in patients with severe dermatitis (66.67%) as a result of the SCORAD score than those in mild (8.33%) and moderate (22.45%) (p: 0.034). When the SCORAD score was compared with laundry characteristics, no significant correlation was found (p> 0.05). Conclusion: It was observed that the bathing habits of the patients had a minimal effect on the severity of atopic dermatitis. As indicated by the guidelines,washing properties are also important in addition to the use of medications and humidifiers in the patient care. Bathing characteristics are not the mainstay of treatment, but should be considered.