Yûnus Emre Dîvânı'nın Halet Efendi nüshası (Giriş-inceleme-metin-dizin)
Yunus Emre's Divan –Halet Efendi copy of Yunus Emre's Divan (Introduction–analysis–text–index)
- Tez No: 993057
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN SALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Yûnus Emre Dîvânı, Halet Efendi Nüshası, ses ve yazım özellikleri, söz varlığı, Old Anatolian Turkish, Yunus Emre Divan, Halet Efendi Copy, phonetic and spelling features, vocabulary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Yûnus Emre Divânı'nın Halet Efendi nüshasını konu edinen bu çalışma; giriş, inceleme, metin ve dizin bölümlerinden oluşmaktadır. Süleymaniye Kütüphanesinde yer alan söz konusu nüsha, istinsah özellikleri ve dil yapısıyla dikkat çekmektedir. Giriş kısmında, Yunus Emre'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgilere yer verilmiş; ayrıca incelenen nüshanın fiziksel özellikleri, yazı türü ve istinsah tarihi üzerinde durulmuştur. İnceleme bölümünde, metnin ses ve yazım özellikleri ele alınmıştır Nüshada öne çıkan ses olayları ve özellikleri ile yazım bakımından dikkati çeken ses, ek ve sözcüklerin imlaları tespit edilerek değerlendirilmiştir. Metin bölümünde, aslına sadık kalınmak suretiyle Halet Efendi nüshasının yazı çevirimi yapılmıştır. Dizin bölümünde ise yazmada geçen bütün kelimeler bağlama göre anlamlandırılarak verilmiş ve nüshanın söz varlığı araştırmacıların dikkatine sunulmuştur. Çalışmanın sonuna, kullanılan kaynakların yer aldığı bir bibliyografya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which focuses on the Halet Efendi manuscript of Yunus Emre's Divan, consists of four main sections: introduction, analysis, text, and glossary. The manuscript, preserved in theHalet Efendi Library, stands out with its transcription features and linguistic structure. In the introduction section, general information is provided about Yunus Emre's life, literary identity, and works; furthermore, the physical characteristics, type of script, and date of transcription of the examined manuscript are discussed. In the analysis section, the linguistic and orthographic characteristics of the text are examined. Phonetic phenomena reflecting the typical features of Old Anatolian Turkish—such as vowel and consonant changes, examples of compound writing, and orthographic variations—have been identified and evaluated. Through this analysis, it has been aimed to determine to what extent the manuscript preserves the linguistic characteristics of its historical period. In the text section, the transcription of the Halet Efendi manuscript has been completed, ensuring a faithful transfer of the original text. In the glossary section, the words found in the text are presented together with their meanings, thereby shedding light on the vocabulary and linguistic world of Yunus Emre. The study concludes with a bibliography containing the sources utilized throughout the research.