Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin incelenmesi (Aydın ili örneği)
An examination of sport sciences faculty students' attitudes towards healthy nutrition and their levels of social appearance anxiety (The case of Aydın province)
  1. Tez No: 993063
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Sağlıklı Beslenme, Sosyal Görünüş, Tutum, Sağlık tutumları, Anxiety, Attitude, Healthy Nutrition, Social Appearance, Health attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları ve sosyal görünüş kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ilişkisel tarama modeli temelinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 401 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, çevrim içi anket yöntemiyle Google Form aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu'nun yanı sıra, Tekkurşun Demir ve Cicioğlu (2019) tarafından geliştirilen“Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği”ile Doğan (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan“Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin normalliği çarpıklık ve basıklık değerleriyle değerlendirilmiş, dağılımın normal olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle analizlerde parametrik testler tercih edilmiştir. Gruplar arası farkların incelenmesinde bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), anlamlı fark görülen değişkenler için ise Tukey HSD testi uygulanmıştır. Değişkenler arası ilişki Pearson korelasyon analiziyle incelenmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, sağlıklı beslenme tutumu ile sosyal görünüş kaygısı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Cinsiyet değişkenine göre, sağlıklı beslenme tutumu ve olumlu beslenme alt boyutu erkek katılımcılar lehine anlamlı şekilde farklılaşmıştır (p<0.05); sosyal görünüş kaygısında ise cinsiyete göre anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Vücut ağırlığı ile sağlıklı beslenme tutumu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiş (p<0.05), ancak kiloya göre sosyal görünüş kaygısı düzeyinde anlamlı fark görülmemiştir (p>0.05). Öğrenim görülen bölüm, vücut tipi, öğün sayısı, öğünlerin yenildiği yer ve aktif spor yapma durumu hem sağlıklı beslenme tutumu hem de sosyal görünüş kaygısı üzerinde anlamlı farklılık yaratmıştır (p<0.05). Öte yandan yaş, boy ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre her iki değişken açısından da anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Sonuç: Araştırma, üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenme tutumlarının ve sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin çeşitli demografik ve yaşam tarzı faktörlerinden etkilendiğini ortaya koymuştur. Özellikle cinsiyet, vücut tipi, öğrenim görülen bölüm, öğün sayısı, öğün yeri ve aktif spor yapma durumu bu değişkenler üzerinde anlamlı farklılıklar yaratmıştır. Sağlıklı beslenme tutumu ile sosyal görünüş kaygısı arasında negatif yönlü bir ilişki bulunması, olumlu beslenme alışkanlıklarının beden algısı ve görünüş kaygısıyla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, sağlıklı yaşam farkındalığının artırılması ve beden algısına yönelik psikososyal desteklerin geliştirilmesinde bireysel farklılıkların dikkate alınması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the relationship between the attitudes of students studying at the faculty of sport sciences at Aydın Adnan Menderes University towards healthy nutrition and their levels of social appearance anxiety. Material and Methods: This research was conducted based on the relational screening model. The study group consisted of 401 students enrolled at the Faculty of Sport Sciences, Aydın Adnan Menderes University. The data were collected online via Google Forms. As data collection tools, a Personal Information Form prepared by the researcher, the“Attitude Scale Towards Healthy Nutrition”developed by Tekkurşun Demir and Cicioğlu (2019), and the“Social Appearance Anxiety Scale”adapted into Turkish by Doğan (2009) were used. The normality of the data distribution was evaluated using skewness and kurtosis values, and the distribution was found to be normal. Therefore, parametric tests were used in the analyses. To examine differences between groups, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were applied, while Tukey's HSD test was used for post hoc comparisons. Relationships between variables were examined using Pearson correlation analysis. Results: According to the research findings, a statistically significant negative correlation was found between healthy eating attitude and social appearance anxiety (p<0.05). In terms of gender, healthy eating attitude and the sub-dimension of positive nutrition significantly differed in favor of male participants (p<0.05), whereas no significant difference was found in social appearance anxiety based on gender (p>0.05). A positive and significant relationship was observed between body weight and healthy eating attitude (p<0.05); however, no significant difference in social appearance anxiety was found based on body weight (p>0.05). The variables of academic department, body type, number of daily meals, place of meal consumption, and active participation in sports caused significant differences in both healthy eating attitudes and social appearance anxiety (p<0.05). On the other hand, no significant differences were found in either variable based on age, height, or year of study (p>0.05). Conclusion: The study revealed that university students' healthy eating attitudes and levels of social appearance anxiety are influenced by various demographic and lifestyle factors. In particular, gender, body type, academic department, number of daily meals, meal location, and engagement in physical activity were found to create significant differences in these variables. The negative correlation between healthy eating attitudes and social appearance anxiety suggests that positive eating habits are closely related to body image and concerns about appearance. The findings indicate that individual differences should be taken into account when developing psychosocial support programs aimed at improving body image and raising awareness about healthy living.