Uluslararası hukuk ve İslam hukuku perspektifinden mahremiyet hakkı: Karşılaştırmalı bir çalışma
The right to privacy from the perspective of International law and Islamic law: A comparative study
  1. Tez No: 993096
  2. Yazar: EŞFANUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı hukuk, Uluslararası hukuk, İslam hukuku, Comparative law, International law, Islamic law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Mahremiyet hakkı genel anlamıyla: Bireylerin, başkalarıyla kendi hayatıyla ilgili paylaşımlarının ne ölçüde olacağını belirleme hakkına sahip olmasını ifade eder. Günümüzde en sık ihlal edilen haklardan biri, kuşkusuz mahremiyet hakkıdır. Bireyin fiziksel, dijital ve sosyal sınırlarını korumasının güvencesi olan bu hak, teknolojik gelişmelerin hız kazandığı, gözetimin sıradanlaştığı ve bilginin ekonomik değere dönüştüğü bir çağda giderek daha fazla ihlal edilmektedir. Mahremiyet, devletlerin, şirketlerin, medyanın ve diğer bireylerin meraklı bakışları altında giderek daralan bir alana sıkışmış durumdadır. Mahremiyet bir hak olmanın yanında, bireylerin toplumsal yaşam içinde ihtiyaç duydukları bir kavramsal alanı da kapsamaktadır. Bu nedenle mahremiyetin ihlali, bireysel hakların kısıtlanmasının yanında toplumsal bir soruna da yol açmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, mahremiyet kavramının kelime kökeni ve bir hak olarak dönüşümüne değinilmiş, tarihsel süreç içinde mahremiyet hakkının gelişimi irdelenmiştir. İkinci bölümde, uluslararası evrensel ve bölgesel düzenlemeler ile İslam hukuku kaynaklarında mahremiyet hakkının yeri incelenmiştir. Son bölümde ise, mahremiyet hakkının beden, konut ve bilgi gibi alt kategorilerde nasıl ihlal edildiği, yargı ve denetim mekanizmalarının kararlarından örneklerle ele alınmıştır. Çalışmada, her bölüm kendi içinde karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Böylece uluslararası hukuk ve İslam hukukunda güncel bir mesele olarak mahremiyet hakkının değeri ve yeri bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to privacy, in its broadest sense, refers to the right of individuals to determine the extent to which they share information about their lives with others. One of the most frequently violated rights today is undoubtedly the right to privacy. This right, which guarantees the protection of an individual's physical, digital and social boundaries, is increasingly being violated in an age of rapid technological development, widespread surveillance and the economic value of information. Privacy is increasingly confined to a shrinking space under the prying eyes of governments, companies, the media, and other individuals. Beyond being a right, privacy also encompasses a conceptual space that individuals need within social life. Therefore, the violation of privacy not only restricts individual rights but also leads to a social problem. The first section of the study examines the etymology of the concept of privacy and its transformation into a right, exploring the development of the right to privacy throughout history. The second section examines the place of the right to privacy in international universal and regional regulations and in Islamic law sources. The final section addresses how the right to privacy is violated in subcategories such as the body, home, and information, using examples from judicial and oversight mechanisms' decisions. Each section of the study is analysed and compared within itself. Thus, the value and place of the right to privacy as a current issue in international law and Islamic law is addressed from a holistic perspective.