İnternet aracılığı ile işlenen verilerin devletlerin egemenlik haklarına etkisinin uluslararası hukuk bakımından incelenmesi ve Türkiye
Examining the impact of data processed via the internet on the sovereign rights of states in terms of international law and Türkiye
  1. Tez No: 993095
  2. Yazar: HABİBE BETÜL YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, veri, yurtdışına aktarım, devletlerin egemenliği, verilerin İşlenmesi, uluslararası hukuk, Internet, data, cross-border data transfer, state sovereignty, data processing, international law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde devletler ve farklı ülkelerde bulunan kişiler arasındaki etkileşim internet sayesinde artmaktadır. Bu etkileşim sonucunda kişiler ile kurumlar arasında veri alışverişleri meydana gelmektedir. Devlet verileri ve kişisel veriler egemenlik kavramının bir parçası olduğundan, bu verilerin işlenmesinin kontrol edilmemesi devletin siyasal otoritesinin ve dolayısıyla devlet egemenliğinin zarar görmesine yol açabilir. Bu nedenle devletler, iç hukuklarında kontrolsüz veri akışını önlemek amacıyla düzenlemeler yapmaktadırlar. Bu çalışmada genel olarak uluslararası hukuk açısından, internet aracılığıyla işlenen verilerin devletlerin egemenlik haklarını ihlal edip etmediği incelenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak internetin çalışma prensibi ve veri türleri tanımlanmıştır. İnternet aracılığıyla işlenen verilerin türleri ile bu verilerin kimler tarafından işlendiğine değinilmiştir. Burada sosyal medya uygulamalarına, mobil yazılımlara ve internet siteleri tarafından kullanılan çerezlere değinilerek konunun farklı yönleri açıklanmıştır. İkinci bölümde uluslararası hukukta devletlerin egemenliği anlatılmıştır. Bu konudaki uluslararası hukuk ilkeleri, iç ve dış egemenlik kavramları ve egemenlik ile ilgili görüşler alt başlıklar halinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde internet aracılığıyla işlenen verilerin devlet egemenliğine etkisi incelenmiştir. Bu bölümde devletlerin ve şirketlerin uluslararası alanda internet aracılığıyla verileri işleyerek güç sahibi olmalarının devlet egemenlikleri için tehdit haline gelip gelmediği tartışılmış ve dava örneklerinden faydalanılmıştır. Dördüncü bölümde, çalışma konusu Türkiye açısından ele alınmıştır. Türk tarihindeki egemenliğin gelişimi incelenmiş, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemelere değinilmiştir. Türkiye'de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu madde 9'da Kişisel Verilerin Yurtdışına Aktarılması maddesi düzenlenmiştir. Bu kapsamda kişisel verilerin yurtdışına aktarılmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi için ilgili yönetmelik 10/9/2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Son olarak, internet aracılığı ile işlenen verilerin egemenliği olumsuz etkileyen yönleri ve yasal düzenlemelerin uygulanabilirliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, interaction between states and individuals located in different countries has increased significantly due to the internet, resulting to widespread data exchanges between individuals and institutions. Since state data and personal data constitute an integral part of the concept of sovereignty, insufficient control over the processing of such data may weaken a state's political authority and, consequently, its sovereignty. For this reason, states adopt various regulations within their domestic legal systems to prevent uncontrolled data flows. This study examines, from the perspective of international law, whether the processing of data collected via the internet constitutes a violation of state sovereignty. In this framework, the first section defines the working principles of the internet and different types of data. It addresses the types of data processed through the internet and the actors involved in data processing. Particular emphasis is placed on social media applications, mobile software, and cookies used by websites. The second section explains the concept of state sovereignty as well as relevant regulations and doctrinal views. The third section analyzes the impact of internet-based data processing on state sovereignty and discusses whether the power accumulated by states and companies through international data processing poses a threat to sovereignty, with reference to case law examples. The fourth section examines the issue from the perspective of Türkiye by analyzing the historical development of sovereignty and relevant national and international regulations. In Türkiye, Article 9 of the Law on the Protection of Personal Data regulates the transfer of personal data abroad, and within this scope, the regulation governing the procedures and principles for the transfer of personal data abroad was published in the Resmi Gazete on 10 September 2024. Finally, the applicability of the legal regulations is discussed in light of the aspects of internet-based data processing that negatively affect sovereignty.