kolorektal kanserlerin yeniden evrelemesinde PET/BT nin önemi
kolorektal kanserlerin yeniden evrelemesinde PET/BT nin önemi
  1. Tez No: 993105
  2. Yazar: ALEV ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ARZU GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, PET/BT, yeniden evreleme, Colorectal cancer, F-18 FDG PET/CT, restaging
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kolorektal kanserli hastalarda, uygulanan cerrahi, kemoterapi, radyoterapi sonrası takip döneminde hastalığın nüksünü düşündürür belirti ve bulgu varlığında nüksü doğrulamak ve hastalığın yayılım bölgelerini saptamak için yapılan yeniden evrelemede F-18 FDG PET/BT'nin öneminin saptanması amaçlanmıştır. Bunun için PET/BT görüntüleri, günümüzde onkolojik hastaların tanı ve takibinde rutin olarak kullanılan görüntüleme yöntemi olan BT ile karşılaştırılmış ve serum CEA düzeyi ile görüntüleme yöntemlerinin uyumu incelenmiştir. Ayrıca, yeniden evrelemede patolojik bulgu saptanan hastalarda uygulanan tedavi sonrası tedaviye cevabın belirlenmesinde PET/BT'nin rolü de araştırılmıştır. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmaya, yaş ortalaması 65.814.63 yıl olan, kolorektal kanser tanısı almış, cerrahi, kemoterapi, radyoterapi uygulanmış, takiplerinde nüks şüphesi bulunan 39 erkek, 63 kadın toplam 102 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara yeniden evrelendirme amacıyla F-18 FDG ile PET/BT görüntülemesi yapılmış olup PET/BT sonuçları, eş zamanlı olarak yapılan BT, serum CEA düzeyi ve klinik, eğer varsa histopatolojik incelemenin sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada, nüks şüphesi olan kolorektal kanserli olgularda, PET/BT'nin patoloji saptama oranı %98, BT'nin %64.7 olarak hesaplanmıştır. BT'de patoloji izlenmeyen 34 hastada PET/BT ile patolojik lezyonların görüntülenebildiği, serum CEA düzeyi normal olan 70 hastanın 68'inde PET/BT ile, 45'inde ise BT ile patolojik lezyonun lokalize edildiği görülmüştür. Yapılan değerlendirmede, nüks hastalığın saptanmasında PET/BT'nin BT'den daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nüksün en sık rastlandığı karaciğerde lezyon belirlemede BT'nin sensitivitesi %80, spesifitesi %76; PET/BT'nin sensitivitesi %88, spesifitesi %92 bulunmuştur. Yeniden evreleme sonrası uygulanan tedaviye yanıtın değerlendirildiği PET/BT çalışmasında, SUV değerlerindeki değişime göre hastaların %95'inin uygulanan tedaviye kısmi yanıt verdiği, %3.9'unun tam yanıt verdiği, %1'inin ise stabil olarak seyrettiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bilgiler ışığında, takip döneminde nüks şüphesi olan kolorektal kanserli olguların yeniden evrelemesinde ve sonrasında yapılan tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesinde F-18 PET/BT'nin yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the impact of F-18 FDG PET/CT for restaging in colorectal cancer patients with suspected recurrence. For this aim, PET/CT findings were compared with CT results. Also the correlation of blood levels of CEA and PET/CT, CT findings was investigated. Additionally, the role of PET/CT in treatment response among patients who were treated after restaging was assessed. In this retrospective study, a total of 102 patients with operated colorectal cancer (63 female, 39 male, mean age 65.814.63 years) were studied. All patients were acquired F-18 FDG PET/CT. The results of PET/CT were compared with findings of concurrent CT and serum CEA levels. In this study, success rates of detecting pathologic lesions in suspected recurrence for colorectal carcinoma cases were 98% for PET/CT and 64.7% for CT. In 34 cases, pathologic lesions were detected with PET/CT, however, CT findings showed no recurrence. In 70 patients with high CEA levels, lesions of 68/70 cases were localized with PET/CT, whereas in only 45/70 cases pathologic findings were observed with CT. PET/CT was considered successful than CT in detecting recurrent disease. In the liver where was the most detected lesion localization, sensitivity and specificity of PET/CT were 88% and 92%, while sensitivity and specificity of CT were 80% and 76% respectively. In PET/CT studies focusing on the treatment response after restaging, partial response was observed in 95% of patients, complet response was found in 3.9% of patients and in 1% of patients stabil disease was seen. In the light of these findings, PET/CT was considered as a beneficial imaging tool in restaging and treatment response of colorectal carcinoma cases with suspected recurrence.