Karnavalesk özellikler açısından kült film kavramı
The concept of cult film in terms of carnivalesque characteristics
  1. Tez No: 993106
  2. Yazar: MEHMET SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BATTAL ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan sineması, B filmleri, Kült, American cinema, B films, Cult
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada edebiyat teorisyeni ve filozof Mikhail Bakhtin'in karnaval kuramından yola çıkılarak kült film kavramı incelenmiştir. Karnaval kuramı edebiyat dışında sanatın diğer dallarını da ilgilendiren bir kuramdır. Çalışmada karnavalesk özellikler ışığında kült film kavramının özellikleri ele alınmıştır. Karnaval ve karnavalesk kavramlarının incelendiği birinci bölümde Bakhtin'in kuramını oluşturan ana unsurlar araştırılmıştır. Karnavaleskin sinema ile olan bağı gösterildikten sonra ikinci bölümde kült film kavramı metinsel ve metin-dışı özellikleri bakımından ve akademisyenlerin fikir ve görüşlerinden faydalanılarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde kült film kavramının özellikleri karnavalesk özellikler ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerde belli başlı kült film örneklerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda kült film kavramının karnavalesk geleneğin bir örneği olup olmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of cult film has been examined with the carnival theory of literature theorist and philosopher Mikhail Bakhtin. Carnival theory is a theory also evolving other branches of art apart from literature. Characteristics of the concept of cult film were handled in the light of carnivalesque characteristics. In the first section, concepts of carnival and carnivalesque were examined and the main elements constituting Bakhtin's theory were researched. After examining the relationship between carnivalesque and cinema, the concept of cult film was researched in the second section in terms of textual and non-textual characteristics and by also making use of academicians' opinion and views. In the last chapter of this study, the characteristics of the concept of the cult film were compared to carnivalesque characteristics and evaluated. In these evaluations, examples of notable cult films were utilized. As a result of this study, it was discussed whether the concept of cult film is an example of the carnivalesque tradition or not.