Türk Ceza Kanununda cebir ve tehdit fiili
Acts of coercion and threats in Turkish Criminal Cod
- Tez No: 993131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ONURSAL CİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk ceza hukuku, Turkish criminal law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
İrade özgürlüğünün gereksinimlerinden biri de kişilerin zorlama olmaksızın karar verme ve bu doğrultuda hareket edebilmesidir. Zorlama araçlarının en yaygın görünüm şekillerinin cebir ve tehdit olduğu söylenebilir. Türk Ceza Kanunu'nda cebir ve tehdit fiili bir çok suçta ve farklı şekillerde düzenlenmiştir. Bu fiillerin çoğunlukla kanunda beraber düzenlenmesi ve eski görüşlerde zorlamaya yönelik tehdidin de cebrin görünüş şekli olarak ele alınıp aynı konu içerisinde incelenmesi sebebiyle bu çalışmada cebir ve tehdit fiilleri birlikte ele alınmıştır. Bu fiiller kanunda temel olarak üç farklı şekilde düzenlenmiştir. İlk olarak tehdit fiili TCK m. 106'da ve cebir fiili de TCK m. 108'de bağımsız birer suç tipi olarak düzenlenmiştir. İkinci olarak bu fiillerin diğer suçlarda araç olma niteliği gözetilerek cebir ve tehdit fiilleri diğer suçlarda unsur olarak da düzenlenmiştir. Üçüncü olarak TCK m. 28'de kusurluluğu kaldıran bir hal olarak düzenlemiş, bu fiilleri uygulayarak bir başkasına suç işleten kişinin dolaylı fail olarak işlenen suçtan sorumlu tutulacağı belirtilmiştir. Cebir ve tehdidin unsur olarak düzenlendiği durumlarda bu fiillerin anlamı belirlenirken temel olarak Tehdit Suçu'na ve Cebir Suçu'na atıf yapılmıştır. Ayrıca cebrin unsur olarak düzenlendiği suçların çeşitli ve çok sayıda olması onların işlenme sayılarını artırarak bu suçlarda cebrin, cebir suçundan daha detaylı olarak ele alınmasını sağlamıştır. Bu çalışmada öncelikle cebir ve tehdit fiilleri bağımsız suç tipi kapsamında ele alınarak açıklanmıştır. Daha sonra bu açıklamalardan yola çıkılarak cebir ve tehdidin unsur olarak düzenlendiği suç tipleri ve bu fiillerin suç işlemeye zorlamak için (TCK m. 28) kullanılması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the essential requirements of freedom of will is the ability of individuals to make decisions and act accordingly without coercion. It can be stated that the most common forms of coercion are force and threat. In the Turkish Criminal Code, the acts of force and threat are regulated in numerous offenses and in various forms. Since these acts are frequently regulated together in the Code, and since earlier scholarly views treated coercive threat as a manifestation of force and examined them within the same subject matter, this study addresses the acts of force and threat collectively. These acts are regulated in the Code essentially in three different ways. First, threat and force are regulated as independent offenses. Second, considering the instrumental nature of these acts in other offenses, force and threat are also regulated as constituent elements of other offenses. Third, these acts are regulated as a ground excluding culpability, whereby the person who compels another to commit an offense through force or threat is held liable as an indirect perpetrator for the offense committed. When determining the meaning of these acts in cases where they are regulated as constituent elements, reference is primarily made to the Offense of Threat and the Offense of Force. Furthermore, the variety and large number of offenses in which force is regulated as a constituent element has increased the frequency of their commission, thereby enabling a more detailed examination of force in these offenses than in the offense of force itself. In this study, the acts of force and threat are first examined within the scope of independent offense types. Subsequently, based on these explanations, the offense types in which force and threat are regulated as constituent elements, as well as the use of these acts to compel another to commit an offense, are addressed.