Rasyona Spirulina platensis ilavesinin siyah alaca ırkı buzağılarda büyüme performansı, kan profili, oksidatif stres, büyüme, gelişme ve bağışıklık sistemiyle ilgili bazı genlerin ekspresyonları üzerine etkileri
Effects of Spirulina platensis addition to the ration on growth performance, blood profile, oxidative stress and expressions of certain genes related to the growth-development-immune system in holstein fresian calves
- Tez No: 993162
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ BAYRAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Ziraat, Aquatic Products, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Buzağılar, Hayvan yemleri, Hayvan ıslahı, Hayvancılık, Mikroalgler, Spirulina, Spirulina platensis, Zootekni, İmmün sistem, Antioxidants, Calves, Animal feeds, Animal breeding, Animal husbandry, Microalgae, Spirulina, Spirulina platensis, Zootechnics, Immune system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, rasyona Spirulina platensis ilavesinin Siyah Alaca ırkı buzağılarda ishal, bağışıklık, yemden yararlanma, büyüme, gelişme ve sağlık parametreleri üzerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın hayvan materyalini Atatürk Üniversitesi Gıda Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Sığırcılık Biriminde yenidoğan Siyah Alaca ırkı buzağılar oluşturmuştur. Alt gruplarda 7 baş erkek ve 7 baş dişi buzağı olacak şekilde kontrol ve muamele gruplarında toplam 28 baş buzağı denemeye dâhil edilmiştir. Araştırma buzağıların doğumu ile başlamış ve 120 gün sürdürülmüştür. Buzağılar doğumun ardından ilk 75 gün boyunca, günlük 5 L/baş tam yağlı çiğ sütle beslenmiştir. Buzağılar 75 günlük yaşta sütten kesilmişlerdir. Buzağılar ilk 75 gün süt ve buzağı başlangıç yemi ile beslenmiştir. Buzağılar sütten kesim sonrası (75-120. gün) buzağı büyütme yemi ile kuru çayır otu ile beslenmişlerdir. Buzağılara deneme süresi boyunca (4-120 gün) günlük buzağı kg canlı ağırlık başına 0,1 g Spirulina platensis verilmiştir. Buzağıların canlı ağırlık, vücut ölçüleri, yem tüketimi, dışkı kıvam puanlaması ve kan alımı işlemleri yürütülmüş ve hematolojik, immünoglobulin, oksidatif stres ve gen ekspresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Buzağılara 0,1 g/kg buzağı canlı ağırlık (CA) dozunda Spirulina platensis verilmesi ile tespit edilen bazı dönemlerde canlı ağırlık artışı ve bazı vücut ölçüleri üzerinde önemli derecede (p<0,05) artış sağlamıştır. Deneme süresince Spirulina platensis buzağılarda yemden yararlanma oranı üzerine iyileşme sağlamış, ancak bu iyileşme istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Spirulina platensis verilen buzağılarda ishal durumlarını önemli ölçüde azalarak, deneme süresi boyunca dışkı kıvam skorlarında çok önemli derecede (p<0,01) iyileşme gözlemlenmiştir. Spirulina platensis'in buzağılarda serum immünoglobulin seviyesinin artışı üzerine etkisi olumlu olmuş, ancak miktarları önemsiz bulunmuştur. Aynı zamanda Spirulina platensis, bazı hematolojik parametreler ve interlökin gen ekspresyonu seviyeleri üzerinde önemli derecede (p<0,05) pozitif yönde etki oluşturmuştur. 60 günlük yaşta Spirulina platensis tüketen buzağılarda, serum eozinofil değerinde önemli seviyede (p<0,05) artış olduğu gözlemlenmiştir. Spirulina platensis uygulamasının 60 ve 90 günlük yaş dönemindeki buzağılarda, inflamatuar tetikleyici sitokinler (IL-1β ve IL-6) üzerinde önemli ölçüde (p<0,05) pozitif yönde katkı sağlamıştır. Sonuç: Çalışma sonuçları, Spirulina platensis'in, Siyah Alaca ırkı buzağılarda bağışıklığı güçlendirmede ve hastalıklara karşı vücut direncinin artırılmasında etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Spirulina platensis'in üstün besleme özellikleri ile buzağı kayıpların önüne geçilmesinde antibiyotiklere alternatif doğal bir ürün olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Spirulina platensis'in etkilerinin ortaya daha net konulabilmesi için, farklı seviyelerinin incelendiği yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of adding Spirulina platensis to the ration on diarrhea, immunity, feed utilization, growth, development, and health parameters in Holstein Fresian calves. Method: This study's animal material consisted of newborn Holstein Fresian calves at the Cattle Unit of Atatürk University's Food and Livestock Application and Research Center. A total of 28 calves were included in the trial, with 7 male and 7 female calves in each of the control and treatment groups. Research began with the birth of the calves and lasted for 120 days. For the first 75 days after birth, the calves were fed 5 liters of whole raw milk per head per day. The calves were weaned at 75 days of age. The calf was fed milk and calf starter feed for the first 75 days. After weaning (75-120 days), the calves were fed calf grower feed and dry pasture grass. During the trial period (4-120 days), the calves were given 0.1 g of Spirulina platensis per day calf per kg live weight. The live weight, body measurements, feed intake, fecal consistency scoring, and blood sampling procedures were performed on the calves, and hematological, immunoglobulin, oxidative stress, and gene expression analyses were conducted. Findings: Giving calves 0.1 g/kg of Spirulina platensis based on calf live weight (LW) resulted in significant increases (p<0.05) in live weight gain and certain body measurements during certain periods. During the experimental period, Spirulina platensis improved feed utilization rate in calves, but this improvement was found to be statistically insignificant. Calves fed Spirulina platensis showed a significant reduction in diarrhea, with a highly significant improvement (p<0.01) in fecal consistency scores throughout the experimental period. Spirulina platensis had a positive effect on increasing serum immunoglobulin levels in calves, but the amounts were found to be insignificant. In addition, Spirulina platensis had a significant positive effect (p<0.05) on certain hematological parameters and interleukin gene expression levels. Calf consuming Spirulina platensis at 60 days of age showed a significant increase (p<0.05) in serum eosinophil levels. Feeding calves at 60 and 90 days of age with Spirulina platensis significantly (p<0.05) positively influenced inflammatory trigger cytokines (IL-1β and IL-6). Results: The results of the research showed that Spirulina platensis can be effectively used to strengthen immunity and increase the body's resistance to diseases in Holstein Fresian calves. It has been concluded that Spirulina platensis, with its superior nutritional properties, can be used as a natural alternative to antibiotics in preventing calf losses. In order to better determine the effects of Spirulina platensis, new studies analyzing different levels are needed.