Asker kökenli milletvekilleri ve TBMM'deki faaliyetleri (1946-1960)
Members of parliament with military origins and their activities in the Turkish Grand National Assembly (1946-1960)
  1. Tez No: 993176
  2. Yazar: KADİR KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEZMİ ERASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri, Askeri faaliyetler, Askeri hayat, Askeri kariyer, Askeri tarih, Askerlik, Kanunlar, Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yasama, Military, Military activities, Military life, Military career, Military history, Military service, Laws, Deputy, Legislation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de sivil-asker ilişkilerinin yeniden tanımlandığı 1946-1960 yılları arasındaki süreçte, sivil otoritenin ordu üzerindeki konumunun güçlendirilmesinin yanı sıra askerî alanda kurumsal ve teknik bir dönüşüm de yaşanmıştır. Söz konusu yıllarda ordunun teknik anlamda modernizasyonuyla eş zamanlı olarak Türkiye'nin aktif askerî operasyonlar ile uluslar arası askerî işbirliklerine katılması, TBMM'de savunma konularını çok taraflı bir yoğunluğa kavuşturmuştur. Aynı zamanda bu dönem, soğuk savaşın etkilerinin yakından hissedildiği bir siyasal ortamda şekillenmiştir. Tüm bu sürecin şekillenmesinde TBMM'de yürütülen yasama faaliyetleri belirleyici olmuş, buradaki faaliyetlerin icracıları olan parlamenterler arasındaki bir grubun rolü ise dikkat çekmiştir. Bu çalışma, sürecin tamamında etkin olan asker kökenli milletvekillerine odaklanmıştır. Bir taraftan onların siyasal faaliyetleriyle mesleki geçmişleri arasındaki bağ incelenirken diğer taraftan yasama sürecinde TBMM'ye sundukları katkılar araştırılmıştır. Ayrıca tüm bu süreçteki tutumları, ideolojik çerçevede ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
During the period between 1946 and 1960, when civil-military relations were redefined in Turkey, there was not only a strengthening of civilian authority over the military, but also an institutional and technical transformation in the military sphere. During these years, Turkey's participation in active military operations and international military cooperation, alongside the technical modernization of the military, led to a multifaceted intensity of defense issues in the Grand National Assembly of Turkey. At the same time, this period took shape in a political environment deeply affected by the Cold War. Legislative activities carried out in the Grand National Assembly of Turkey were decisive in shaping this entire process, and the role of a group of parliamentarians who were the executors of these activities was noteworthy. This study focuses on military-background members of parliament who were active throughout the process. On the one hand, the connection between their political activities and their professional backgrounds is examined, while on the other hand, their contributions to the Grand National Assembly of Turkey in the legislative process are investigated. Furthermore, their attitudes throughout this process have been examined within an ideological framework.