Plantar fasiit tedavisinde dekstroz proloterapi, lokalsteroid enjeksiyonu ve steroid fonoforez uygulamasınınetkinliklerinin USG ile karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of dextrose prolotherapy, local steroid injection, and steroid phonophoresis in the treatment of plantar fasciitis: An ultrasonographic evaluation
- Tez No: 993197
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜYESSER ARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Plantar Fasiit, Dekstroz Proloterapi, Steroid Fonoforezi, Plantar Fasiya Ultrasonografisi, Plantar Fasciitis, Prolotherapy Dextrose, Steroid Phonophorezis, Plantar Fascia ultrasound
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Plantar fasiit, erişkinlerdeki plantar topuk ağrısının en sık nedenidir. Plantar fasiit, plantar fasiyanın kalkaneusa yapışma yerindeki tekrarlayan travmalar sonucu gelişen dejeneratif bir sendromdur. Plantar fasiit kendi kendini sınırlayabilen bir klinik durumdur. Hastaların büyük bir bölümü konservatif tedaviyle iyileşir. Plantar fasiit için başarılı bulunmuş konservatif tedavi yöntemleri germe egzersizleri, ortezleme, fizik tedavi, steroid enjeksiyonu, gece splintleri, ESWT ve immobilizasyondan oluşmaktadır. Bu tedavilere yanıt vermeyen olgularda plantar fasiyanın cerrahi olarak gevşetilmesi düşünülebilir. Fakat bu da bazı morbiditelere yol açar. Proloterapi plantar fasiitin tedavisinde cerrahinin komplikasyonlarından kaçınmak için denenebilecek yeni bir tedavi yöntemidir. Yapılan bazı çalışmalarda proloterapinin plantar topuk ağrısında belirgin bir yan etkiye neden olmadan rahatlama sağladığı bulunmuştur. Biz bu çalışmada plantar fasiit tedavisinde steroid enjeksiyonu, proloterapi ve steroid fonoforezin etkinliklerini karşılaştırdık. Çalışmaya toplam 150 hasta dahil edilerek rastgele 3 eşit gruba ayrıldı. Birinci gruba bir defa olmak üzere lokal steroid (40 mg metilprednizolon)+prilokain enjeksiyonu yapıldı. İkinci gruba ise iki haftada bir kez olmak üzere toplam iki kez %20'lik dekstoz+prilokain enjeksiyonu (proloterapi) yapıldı. Üçüncü gruba 1,5 watt /cm², 1MHz dozda, 10 seans iletici ajan olarak %2' lik 30 gr prednizolon (Prednol krem) kullanılarak fonoforez tedavisi uygulandı. Bu çalışmamızda hastalar tedaviden önce, tedaviden 1 ay sonra ve 3 ay sonra VAS (Visüel Analog Skala),FFI ( Ayak fonksiyonu İndeksi), FAOS (Ayak-ayak Bileği Araştırması) ve SF-36 ile değerlendirildi. Plantar topuk bölgesinin palpasyonundaki hassasiyet Topuk Hassasiyeti İndeksi (THİ) ile değerlendirildi. Plantar fasiyanın kalınlığı tedaviden önce, tedaviden sonra 1 ve 3.ayda Ultrasonografi (USG) ile ölçüldü. Çalışmamızda üç grupta da bütün parametrelerde tedaviden sonrası 1 ve 3.ayda istatistiksel olarak anlamlı bir düzelme saptadık (p<0,05). Gruplar arasında tedavi etkinliği açısından 1. ve 3. ayda anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Enjeksiyon grubundaki hastalarımızda herhangi bir komplikasyona rastlamadık. Sonuç olarak üç tedavi yönteminin de hem güvenilir hem de tek başına plantar fasiitli hastalarda belirgin iyileşme sağladığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Plantar fasciitis is the most common cause of plantar heel pain in adults. Plantar fasciitis is a degenerative syndrome of the plantar fascia resulting from repeated trauma at its origin on the calcaneus. Plantar fascitis is a clinical condition that can be self-limiting. A majority of patients recover with conservative treatment. Conservative treatments receiving in Plantar fasciitis include streching exercise, orthotics, physical therapy, oral analgesic drugs, cortisone injection, night splints, and immobilization. When conservative treatment fails to relieve painful heel symptoms, surgical release of the plantar fascia may be considered. Surgical approaches have variable results and may be associated with additional morbidity. As an alternative to surgery, prolotherapy has evolved as a new treatment option for refractory plantar fascitis. Some studies have showed prolotherapy has been found to provide relief for plantar heel pain without causing a significant adverse affect. In this study we compared effects of corticosteroid injection, prolotherapy and corticosteroid phonophorezis on Plantar fasciitis. A hundred fifty patients with plantar fasciitis were divided into three groups randomly. The first group was performed local corticosteroid+lidocain injection as single dose. The second group was performed injection of dextrose + prilocaine (proloterapy) as two doses once two weeeks. The third group was performed phonophoresis treatment at 1.5 watts / cm² 1MHz dose total 10 seance using %2 prednisolone gel as forwarder agent. Patients were assessed by VAS (Visual Analogue Scale), FFA (Foot Function Index), FAOS (Foot and Ankle Outcome Score) and SF-36 before treatment, 1 and 3 months after treatment. Tenderness in palpation of plantar heel was measured by Heel Sensitivity Index (HSI). Plantar fascia thickness was measured by Ultrasonography (USG) before treatment, 1 and 3 months after treatment. In our study, in the three groups, we found a statistically significant improvement in all parameters 1 and 3 months after treatment (p <0.05). In all groups there was no significant difference observed between groups in terms of efficacy of treatmen (p> 0.05). We did not encounter any complications in our patients in the injection group. As a result, three methods are reliable and alone provide significant improvement in patients with plantar fascitis.