Yenidoğanların hızlı tanısında tüm genom dizileme testinin kullanımının araştırılması
Investigation of the use of whole genome sequencing test in rapid diagnosis of newborns
  1. Tez No: 993196
  2. Yazar: ÖMER ÇAĞRI AKÇİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARDA ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik analiz, Makine öğrenmesi, Yeni nesil dizileme, Yenidoğanlar, Genetic analysis, Machine learning, High throughput sequencing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
Özet
Akçin, Ö.Ç., Yenidoğanların Hızlı Tanısında Tüm Genom Dizileme Testinin Kullanımının Araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara 2025 Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biri genetik hastalıklardır. Bu hastalıklar yenidoğan döneminde çoğu zaman silik veya atipik klinik bulgularla ortaya çıkmakta, bu durum tanı sürecini uzatarak tedavi ve klinik yönetimi olumsuz etkilemektedir. Bu durumu çözmek için oluşturulan yenidoğan tarama programları, metabolik ve genetik hastalıkların erken dönemde saptanmasında önemli rol oynamaktadır. Ancak bu testler büyük ölçüde biyokimyasal yöntemlere dayanmakta olup yalnızca sınırlı sayıda hastalığı kapsamaktadır. Yeni nesil dizileme yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla tüm tek gen hastalıklarının tek bir genom dizileme ile analiz edilebilmesi gündeme gelmeye başlamış ve bu yaklaşımın yenidoğanlarda hızlı tanı amacıyla uygulanması araştırılmaya başlanmıştır. Bu tez kapsamında, Hacettepe Üniversitesi'nde genetik hastalık şüphesi bulunan 10 yenidoğanda hızlı genom dizileme yöntemi ebeveyn–çocuk üçlülerinde uygulanmıştır. Verinin kısa varyant, tekrar dizisi artışı, mitokondriyal varyantlar ve CNV tespitini kapsayacak şekilde kapsamlı, hızlı, sistematik ve bütüncül analizi için trioWGS adı verilen iş akışı oluşturulmuştur. Ayrıca, çalışma sırasında CNV tespitini iyileştirmek için geliştirilen makine öğrenmesi tabanlı CNVToolNet aracı, >10 kbp uzunluğundaki CNV'lerin tespitinde yaygın kullanılan araçlara kıyasla daha yüksek başarı göstererek WGS verisinden CNV analizinde yeni bir yaklaşım ortaya koymuştur. Çalışma sonucunda, yenidoğanların %50'sinde genetik tanı elde edilmiş, %80'inde yapılan işlemin klinik yönetim için faydalı olduğu düşünülmüştür. Hız testinde tanı süresinin yaklaşık 6 güne kadar inebildiği gösterilmiştir. Çalışmada kullanılan üçlü analizin ve kalıtıma dayalı filtreleme stratejisinin tanısal başarıyı artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Akçin, Ö.Ç., Investigation of the Use of Whole Genome Sequencing Test in Rapid Diagnosis of Newborns, Department of Medical Genetics, Faculty of Medicine, Hacettepe University, Medical Specialty Thesis, Ankara, 2025. Genetic disorders are among the major causes of morbidity and mortality in neonatal intensive care units. These conditions often present with subtle or atypical findings in the neonatal period, which prolongs the diagnostic process and adversely affects treatment and clinical management. Newborn screening programs were developed to address this problem and play an important role in the early detection of metabolic and genetic diseases. However, these tests rely largely on biochemical methods and therefore cover only a limited number of disorders. With the widespread use of nextgeneration sequencing, analyzing all single-gene diseases with a single genome test has become feasible, and the use of this approach for rapid diagnosis in newborns has begun to be explored. In this thesis, rapid genome sequencing was applied to 10 newborns with suspected genetic disease at Hacettepe University using mother– father–child trios. To enable a comprehensive, fast, systematic, and integrated analysis of short variants, short tandem repeat expansions, mitochondrial variants, and copy number variants, we developed a workflow called trioWGS. In addition, to improve CNV detection, we developed a machine-learning–based tool, CNVToolNet, which showed higher performance than commonly used tools for CNVs larger than 10 kbp, introducing a new approach to CNV analysis from WGS data. As a result, a genetic diagnosis was achieved in 50% of newborns, and the procedure was considered clinically useful in 70%. In a rapid-turnaround test, the time to diagnosis could be reduced to approximately six days. The trio analysis and the inheritance-based filtering strategy increased the diagnostic yield.