Kalıcı yüzey deformasyonlarına maruz kalan gömülü sürekli boru hatlarının deprem performansları
Seismic performance of buried continuous pipelines subjectedto permanent surface deformations
- Tez No: 993206
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN EREN UÇKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Civil Engineering, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Çelik borular, Earthquake, Steel pipes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Gömülü boru hatları hem çevresel hem de sosyo-ekonomik açıdan kritik öneme sahiptir, çünkü yaşamı sürdüren su, doğalgaz ve petrol gibi temel maddeleri taşırlar. Bu hatlar, ekonomik, estetik ve güvenlik gerekçeleriyle yer altına gömülür dolayısıyla deprem gibi doğal afetler sırasında ciddi hasarlara karşı korunmaları önemli ve gereklidir. Depremler, gömülü boru hatlarına çeşitli nedenlerle zarar verebilir. Geçici sismik dalga yayılımı ve kalıcı zemin hareketleri bu nedenlerin başında gelmektedir. Zeminde gerçekleşen hareketler, sıvılaşmadan kaynaklanan yanal yayılma, farklı fay çeşitlerinden kaynaklı hareketlerin zemindeki etkisi ve heyelan yani zemin kayması gibi çeşitli etmenler nedeniyle ortaya çıkar. Bu tür hareketler, boru hattının belirli bir bölümünde büyük deformasyonlara yol açabilir ve ciddi hasar potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, bu hatların davranışları ve dayanıklılığı doğru incelenmelidir. Gömülü boru hatlarının sismik dayanıklılığı üzerine yapılan çalışmalar, doğal afetlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek ve kritik yaşam hatlarının kesintisiz çalışmasını sağlamak için büyük bir önem taşır. Zemin deformasyonları altında gömülü boru hatlarının davranışını doğru bir şekilde simüle edebilecek gelişmiş sayısal modellerin geliştirilmesi hem mühendislik hem de toplumsal açıdan kritik bir hedeftir. Bu gerekliliklere dayanarak bu tez kapsamında, SAP2000 ortamında lineer ve nonlineer olmak üzere gömülü sürekli borular tasarlanarak yanal atımlı fay kırılmalarının ve yüklemelerin neden olduğu kalıcı zemin deformasyonları karşısında bu boruların deformasyonları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Buried Buried pipelines are of critical importance both environmentally and socio-economically, as they transport essential resources such as water, natural gas, and oil that sustain daily life. These pipelines are installed underground for economic, aesthetic, and safety reasons; therefore, ensuring their protection against severe damage during natural hazards such as earthquakes is both important and necessary. Earthquakes can cause damage to buried pipelines through various mechanisms, primarily transient seismic wave propagation and permanent ground movements. Ground movements may arise from several factors, including lateral spreading induced by soil liquefaction, ground displacements associated with different types of faulting, and landslides resulting from slope instability. Such movements can induce large deformations in localized sections of the pipeline and pose a significant damage potential. For this reason, the behavior and resilience of buried pipelines must be accurately investigated. Studies focusing on the seismic resilience of buried pipelines play a vital role in minimizing the destructive effects of natural disasters and ensuring the uninterrupted operation of critical lifeline systems. The development of advanced numerical models capable of accurately simulating the behavior of buried pipelines under ground deformations is therefore a crucial objective from both engineering and societal perspectives. Based on these requirements, within the scope of this thesis, buried continuous pipelines were modeled in the SAP2000 environment using both lineer and nonlineer analysis approaches. The deformations of these pipelines subjected to permanent ground deformations induced by strike-slip fault ruptures and associated loading conditions were systematically investigated.