Suitability of the risk identification techniques throughout the construction project lifecycle
İnşaat projesi yaşam döngüsü boyunca risk tanımlama tekniklerinin uygunluğu
  1. Tez No: 993226
  2. Yazar: IŞIK ATEŞ KIRAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JOHN RİMMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje yönetimi, Risk yönetimi, Zaman yönetimi, Project management, Risk management, Time management
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The Unıversıty Of Manchester
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapım-Proje Yönetimi Bilim Dalı
Özet
İnşaat sektörü, dünyadaki en kapsamlı sektörlerden biridir. Dünya Bankası'nın yıllık raporlarına bakıldığında, sektörün büyüklüğünün sürekli arttığı görülmektedir. Tüm sektörlerde olduğu gibi, değişim inşaat sektörünün de kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak, inşaat sektörü, değişimin olumsuz etkileriyle başa çıkma konusunda kötü bir üne sahiptir. Proje bazlı yaklaşımlara bakıldığında, risk yönetimi, değişimin olumsuz etkileriyle başa çıkmak için önemli bir araç olabilir. Çünkü projedeki belirsizlikler ve risklerle başa çıkmak, değişimin etkilerinin bir sonucu olarak kolayca görülebilir. Değişime uyum sağlamak için risk yönetimi çok önemli bir adımdır. Sorunsuz bir risk yönetimi süreci sağlamak için, risk tanımlama adımı çok önemli olarak kabul edilebilir. Çok basit bir bakış açısıyla, riskleri yönetmek için başlangıçta bir tanımlamaya ihtiyaç vardır. Ayrıca, risk kaynaklarını, tehditleri vb. belirlemek, değişime uyum sağlamak için çok önemlidir. Risk tanımlama aşamasının yüksek önemine rağmen, bu aşamanın verimliliği hala istenen seviyede değildir. Bunun temel nedeni, kuruluşların risk tanımlama teknikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması olarak görülebilir. Projelerde kullanılabilecek çok sayıda teknik mevcuttur. Ancak, şirketler tarafından kullanılan tekniklerin sayısı hala sınırlıdır ve kullanılan tekniklerin verimliliği de istenen seviyede değildir. Çünkü tüm tekniklerin farklı özellikleri vardır ve farklı risk türlerini belirlemek için teknik seçilirken bu özellikler dikkate alınmalıdır. Bu çalışma, inşaat projelerinin yaşam döngüsü boyunca risk tanımlama tekniklerinin kullanımı için kılavuzlar geliştirmeyi amaçlamıştır. Proje yöneticilerine yönelik bir kılavuz geliştirmek için çalışma, proje yönetimi, risk yönetimi, risk tanımlama, risk sınıflandırması vb. gibi çeşitli ilgili kavramları vurgulamaktadır. Özetle, inşaat sektöründeki değişimin olumsuz etkileriyle başa çıkmak için hala bir yaklaşım eksikliği vardır. Değişimle başa çıkmak ve proje başarısını sağlamak için, inşaat projelerinin yaşam döngüsü boyunca risk tanımlama teknikleri bu çalışmada geniş bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Consturction industry is always one of the comprehensive industries in the world. When it is have a looked at the annual reports of World bank, it is possible to see that the size of the industry is continuously increasing.As in all industries, the change is inevitable part of construction industry. However, construction industry has a poor reputation to cope with the negative effects of change. When it is looked at the project based approaches, the risk management could be a significant tool to cope with adverse effects of change. Since, coping with uncertainties and risks in the project could be easily seen as a result of effects of change. In order to adopt the change, risk management becomes a very crucial step. In order to provide a smooth risk management process, the risk identification step could be regarded as very crucial. In a very simple look, to manage the risks, there is a need for an identification in the beginning. Also, identifying the risk sources, threats, etc. are very important to cope with change. Despite of the high importance of risk identification stage, the efficiency of this stage is still not in the wanted level. The main reason behind this could be regarded as the lack of information of the organisations about the risk identification techniques. There are are a large of techniques available to use in the projects. However, still limited number of techniques are used by the companies and the productivity of used techniques are also not in the wanted level. Since all techniques have different characteristics which must be considered while selecting the technique in order to identify different types of risk. This study aimed to develop guidelines for the use of risk identification techniques throughout the life-cycle of construction projects. To develop a guideline to the project managers, the study highlights several related concepts such as project management, risk management, risk identification, risk classification, etc. To sum up, there is still lack of approach to cope with adverse effects of change in construction industry. To cope with change and to provide project success, the risk identification techniques throughout the life-cycle of construction projects is broadly investigated in the study.