Uluslararası öğrencilerin dil öğrenme sorunlarının keşfedilmesi ve kapsayıcı dil öğretimi ölçeğinin geliştirmesi çalışması
Exploring international students' language learning problems and developing an inclusive language teaching scale
- Tez No: 993244
- Danışmanlar: PROF. DR. GİZEM SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Inclusive language teaching, basic language skills, exploratory sequential design, scale development, international students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, uluslararası öğrencilerin temel dil becerilerinin öğretiminde kapsayıcı dil öğretimine ilişkin algılarını belirlemek ve bu algıları ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir envanter geliştirmektir. Çalışma, keşfedici sıralı karma desen kapsamında yürütülmüş olup araştırmanın ilk aşamasında nitel veri toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Öğretim elemanlarıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, kapsayıcı dil öğretiminin sınıf içi uygulamalarını, öğrencilerin karşılaştığı güçlükleri ve temel dil becerilerine yönelik ihtiyaçları ortaya çıkarmıştır. Elde edilen temalar doğrultusunda envanter maddeleri oluşturularak nicel aşamaya geçilmiştir. Nicel bölümde yapılan açımlayıcı faktör analizi, ölçeğin okuma, yazma, konuşma, dinleme, dilbilgisi ve entegrasyon olmak üzere altı boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ve maddelerin ilgili boyutlarda anlamlı biçimde toplandığını göstermiştir. Güvenirlik analizleri, alt ölçeklerin kabul edilebilir düzeyde iç tutarlılık sergilediğini ortaya koymuştur. Nitel ve nicel bulgular birlikte değerlendirildiğinde, kapsayıcı dil öğretiminin öğrenenlerin derse katılımını artıran, çok dilliliği destekleyen ve temel becerilerin gelişimini kolaylaştıran esnek bir pedagojik yaklaşım sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, uluslararası öğrencilerin dil öğrenme deneyimlerine duyarlı öğretim tasarımlarının geliştirilmesine katkı sağlamanın yanı sıra, oluşturulan envanterin ileride yapılacak araştırmalarda kullanılabilir nitelikte olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine international students' perceptions of inclusive language teaching in the instruction of basic language skills and to develop a valid and reliable inventory that can measure these perceptions. The research was conducted within an exploratory sequential mixed-methods design, beginning with a qualitative data collection phase. Semi-structured interviews with instructors revealed classroom practices related to inclusive language teaching, challenges faced by learners, and needs regarding basic language skills. Based on the themes obtained, inventory items were generated and the quantitative phase was initiated. Exploratory factor analysis conducted in the quantitative stage demonstrated that the scale has a six-factor structure—reading, writing, speaking, listening, grammar, and integration—and that the items loaded meaningfully onto their respective dimensions. Reliability analyses indicated acceptable levels of internal consistency across subscales. When qualitative and quantitative findings are evaluated together, the results suggest that inclusive language teaching offers a flexible pedagogical approach that enhances learner participation, supports multilingualism, and facilitates the development of basic skills. This study not only contributes to the design of instructional practices sensitive to international students' language learning experiences but also demonstrates that the developed inventory is suitable for use in future research.