Yeniden yapılandırılabilir filtreleyen güç bölücü tasarımları
Design of reconfigurable filtering power dividers
  1. Tez No: 993312
  2. Yazar: BURAK MAHMUT YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KÜRŞAD GÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga filtreler, Microwave filters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde çok bantlı ve çok fonksiyonlu haberleşme sistemlerinde kullanılmak üzere, yeniden yapılandırılabilen iki kanala sahip, anahtarlanabilir ve bant genişliği ayarlanabilir bir filtreleyen güç bölücü (FGB) devresi sunulmaktadır. Tasarlanan devre, mikrodalga frekans sahasında hem filtreleme hem de güç bölme işlemlerini aynı anda gerçekleştirebildiği için modern haberleşme sistemlerinde kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Tasarımda, farklı elektriksel uzunluklara sahip iki adet çift modlu halka rezonatör (ÇMHR) kullanılmaktadır. Tek giriş çift çıkışlı (Single pole double throw (SPDT)) anahtarlar sayesinde, rezonatörlerden sadece biri aktif hale getirilerek iki farklı frekans kanalından biri seçilebilmektedir. Bu sayede, istenilen kanal elektronik olarak açılıp kapatılabilmektedir. Bununla birlikte, her iki kanalın bant genişliği, pertürbasyon kapasitörlerini temsil eden varaktör diyotlar aracılığıyla uygulanan gerilimin değişimi sayesinde elektronik olarak ayarlanabilmektedir. Bu yaklaşım, geleneksel sabit frekanslı güç bölücülere kıyasla önemli bir esneklik kazandırmaktadır. Tasarım süreci teorik filtre tasarımı, filtre ve güç bölücü devrenin entegrasyonuna dayalı elektromanyetik (EM) simülasyonlar ve deneysel çalışmalar olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Teorik filtre tasarımında sadece filtreye yönelik çift ve tek mod empedans analizi gerçekleştirilmekte ve filtreye yönelik başlangıç boyutları elde edilmektedir. Daha sonra tüm devre yapısı ve bileşenleri detaylı elektromanyetik (EM) simülasyonlar ile optimize edilmektedir. Ayrıca, klasik Wilkinson güç bölücü yapısının, iki kanal arasında bir frekansta tasarlanması suretiyle her iki kanal için optimum izolasyon ve minimum araya girme kaybı elde edilmektedir. Üçüncü ve son aşamada ise bir adet prototip üretilmekte ve ölçüm sonuçlarının EM simülasyonlarla uyum içerisinde olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a switchable, and bandwidth-adjustable filtering power divider (FPD) circuit having reconfigurable two channels for use in multi-band and multi-functional communication systems. The designed circuit has the potential for use in modern communication systems as it can perform both filtering and power division simultaneously in the microwave frequency domain. The design utilizes two dual-mode ring resonators (DMRR) with different electrical lengths. By employing single-pole double-throw-SPDT switches, only one of the resonators is activated at a time, allowing for the selection of one of the two distinct frequency channels. This mechanism enables the desired channel to be electronically turned on or off. Furthermore, the bandwidth of both channels can be electronically adjusted by varying the applied voltage across varactor diodes, which represent the perturbation capacitors. This approach provides significant flexibility compared to conventional fixed-frequency power dividers. The design process comprises three stages: theoretical filter design, electromagnetic (EM) simulations based on the integration of the filter and power divider circuits, and experimental studies. In the theoretical filter design, even- and odd-mode impedance analysis is conducted solely for the filter, and initial dimensions for the filter are derived. Subsequently, the entire circuit structure and its components are optimized through detailed electromagnetic (EM) simulations. Additionally, by designing a conventional Wilkinson power divider structure at a frequency centered between the two channels, optimum isolation and minimum insertion loss are achieved for both channels. In the third and final stage, a prototype is fabricated, and the measurement results are shown to be in good agreement with the EM simulations.