Özel okullarda müzik dersinden beklentiler: Müzik öğretmeni, okul idarecileri, öğrenci ve veli görüşleri
Expectations from music lessons in private schools: Opinions of music teachers, school administrators, students, and parents
- Tez No: 993313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİKA TOPALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Beklentiler, Müzik dersi, Müzik eğitimi, Veli, Öğrenciler, İdareciler, Expectations, Music lesson, Music education, Veli, Students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, özel okullarda müzik derslerinden beklentileri öğretmen, idareci, öğrenci ve veli görüşleri doğrultusunda incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Müzik eğitimi, öğrencilerin yalnızca bilişsel gelişimlerini değil; aynı zamanda duyuşsal, estetik ve sosyal yönlerini de destekleyen çok boyutlu bir öğrenme alanı olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda araştırmanın temel amacı, müzik derslerinden ve bu dersler kapsamında yürütülen etkinliklerden paydaşların beklentilerini ortaya koymak ve müzik eğitiminin özel okullardaki mevcut durumuna ilişkin bütüncül bir değerlendirme yapmaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yürütülmüş olup, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcı grubunu Trabzon ilinde yer alan özel okullarda görev yapan müzik öğretmenleri, okul yöneticileri, öğrenciler ve veliler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, müzik öğretmenlerinin dersin kurumsal düzeyde desteklenmesi, fiziki imkânların geliştirilmesi ve yöneticiler tarafından mesleki özerkliklerinin güçlendirilmesi yönünde beklentilere sahip olduklarını göstermektedir. Okul yöneticileri, müzik derslerinin öğrencilerin sosyal becerilerini ve özgüvenlerini artırarak okulun kültürel kimliğine katkı sağlamasını beklemektedir. Öğrenciler, müzik derslerinin uygulama temelli, eğlenceli ve enstrüman odaklı yürütülmesini isterken; veliler ise bu derslerin çocuklarının estetik gelişimi ve özgüvenine katkı sağlamasını beklemektedir. Araştırma sonucunda, özel okullarda müzik eğitiminin etkili biçimde sürdürülebilmesi için derslerin uygulama odaklı hale getirilmesi, okul yönetimlerinin müzik eğitimine yönelik farkındalıklarının artırılması ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleyen politikaların güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the expectations of teachers, administrators, students, and parents regarding music lessons in private schools. Music education is considered a multidimensional field of learning that supports not only students' cognitive development but also their affective, aesthetic, and social growth. In this context, the main aim of the study is to reveal the expectations of stakeholders concerning music lessons and the activities carried out within these courses, and to provide a holistic evaluation of the current state of music education in private schools. The research was carried out within the framework of the qualitative research method, and data were collected through a semi-structured interview form. The participant group consisted of music teachers, school administrators, students, and parents from private schools located in the province of Trabzon. The data obtained were analyzed using the descriptive analysis method. The findings indicate that music teachers expect institutional support for music lessons, improvement of physical conditions, and strengthening of their professional autonomy by school administrators. Administrators, on the other hand, expect music lessons to contribute to the school's cultural identity by improving students' social skills and self-confidence. Students prefer music lessons to be practice-oriented, enjoyable, and instrument-based, while parents expect these lessons to contribute to their children's aesthetic development and self-confidence. As a result, it is recommended that music education in private schools be implemented in a more practice-oriented manner, that school administrators' awareness of the importance of music education be enhanced, and that policies supporting teachers' professional development be strengthened.