İnanç ve tevekkül bağlamında Ashâb-ı Kehf
Ashâb-ı Kehf in the context of faith and trust
- Tez No: 993348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ERDİNÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İctimai tefsir, Iqtimai exegesis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
İslam'ın en temel kaynağı olan Kur'ân-ı Kerîm, içerisinde öğüt ve ibret içeren birçok kıssa barındırmaktadır. Bu kıssalardan birisi olan Ashâb-ı Kehf kıssası, kendilerini dinlerinden vazgeçirmeye çalışan zalim yöneticinin ve halkın zulmünden kaçarak bir mağaraya gizlenen ve orada Cenâb-ı Hak tarafından uzun yıllar uyutulmalarının ardından uyandırılan bir grup genç hakkında bilgi vermektedir. Bu gençlerin başlarından geçen bazı olayların anlatıldığı kıssa, Kur'ân'ın on sekizinci sûresi olan Kehf sûresinin 9-26. âyetlerinde yer almaktadır. Allah'a samimiyetle iman etmiş bir grup gencin mücadelesinden bahseden bu kıssadan alınacak birçok mesaj bulunmaktadır. Ancak, bu çalışma Ashâb-ı Kehf kıssasının ana mesajlarından olan inanç ve tevekkül konularına yoğunlaşmaktadır. Tezimiz, giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş kısmında, çalışmanın konusu, gayesi, metodu ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, konuya dair kavramlar tek tek ele alınmıştır. İkinci bölümde, ilk olarak Kehf sûresi hakkında bilgi verilmiş, ardından da daha çok Ashâb-ı Kehf kıssası üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Ashâb-ı Kehf kıssasının günümüze verdiği mesajlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran, one of the main sources of Islam, contains many stories containing advice and lessons. One of these stories is the story of Ashab al-Kahf, which tells the tale of a group of young people who escaped from the oppression of a tyrannical ruler and his people, who were trying to force them to abandon their faith. They hid in a cave and were put to sleep by Almighty Allah for many years before being awakened. This story, which narrates some of the events these young people experienced, is found in verses 9-26 of Surah Al-Kahf, the eighteenth chapter of the Qur'an. The story, which describes the struggle of a group of young people with sincere faith in Allah, contains numerous lessons to be derived. However, this study narrows its scope to focus on the key messages of faith and reliance on Allah (tawakkul) in the story of Ashab al-Kahf. This study consists of an introduction and three chapters. The introduction provides information about the subject, purpose, method, and sources of the study. The first chapter addresses concepts related to the subject in detail. The second chapter begins with an overview of Surah Al-Kahf and then delves deeper into the story of Ashab al-Kahf. The third chapter examines the reflections of the story of Ashab al-Kahf in today's context.