Sağlık turizminde etik ihlallerin yapısal analizi: 2015–2025 dönemine yönelik nitel bir inceleme
A structural analysis of ethical violations in health tourism: A qualitative review of the 2015–2025 period
  1. Tez No: 993347
  2. Yazar: CEM ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, etik, etik ihlaller, bilgilendirilmiş onam, hasta hakları, nitel içerik analizi, etik yönetişim, Health tourism, ethics, ethical violations, informed consent, patient rights, qualitative content analysis, ethical governance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık turizmi alanında ortaya çıkan etik ihlalleri bütüncül bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Sağlık turizmi, sunduğu ekonomik katkılar ve uluslararası hareketlilik nedeniyle birçok ülke için stratejik bir sektör hâline gelmiş olsa da, sağlık hizmetlerinin sınır ötesi sunumu beraberinde önemli etik sorunları da gündeme getirmektedir. Özellikle hasta hakları, bilgilendirilmiş onam, veri gizliliği, yanıltıcı tanıtım faaliyetleri ve yetkisiz aracı kurumlar, sağlık turizmi kapsamında sıkça tartışılan etik ihlal alanları arasında yer almaktadır. Araştırma, 2015–2025 yılları arasında sağlık turizmiyle ilişkili etik ihlal vakalarını nitel içerik analizi yöntemiyle incelemiştir. Bu kapsamda haber metinleri, yargı kararları, resmî denetim raporları ile ulusal ve uluslararası kurum belgeleri analiz edilmiştir. Toplanan veriler; etik ihlal türleri, etkilenen taraflar, ihlallerin ortaya çıkma nedenleri ve mevcut düzenlemelerin etkililiği doğrultusunda kodlanarak tematik olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, sağlık turizminde etik ihlallerin yıllar içinde artış eğilimi gösterdiğini ve ihlallerin belirli temalar etrafında yoğunlaştığını ortaya koymaktadır. Yanıltıcı tanıtım faaliyetleri, bilgilendirilmiş onam eksiklikleri, yetkisiz aracı kullanımı ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlaller öne çıkan temel etik sorunlar olarak tespit edilmiştir. Etik ihlallerin en başta hastaları etkilediği; bununla birlikte sağlık çalışanları, sağlık kuruluşları ve ülke imajı üzerinde de önemli sonuçlar doğurduğu belirlenmiştir. Ayrıca mevcut etik düzenlemelerin kavramsal olarak yeterli olmakla birlikte, uygulama ve denetim boyutunda yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, sağlık turizminin sürdürülebilirliği açısından etik ilkelerin merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Etik ihlallerin önlenebilmesi için etkin denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, etik farkındalığın artırılması ve ulusal uygulamaların uluslararası etik standartlarla uyumlu hâle getirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine ethical violations in the field of health tourism from a comprehensive perspective. Although health tourism has become a strategic sector for many countries due to its economic benefits and international mobility, the cross-border provision of health services brings significant ethical challenges. Issues such as patient rights, informed consent, data privacy, misleading promotional activities, and unauthorized intermediaries are among the most frequently discussed ethical concerns in health tourism. The research analyzes ethical violation cases related to health tourism between 2015 and 2025 using a qualitative content analysis method. In this context, news articles, court decisions, official inspection reports, and documents published by national and international institutions were examined. The collected data were coded and thematically analyzed according to types of ethical violations, affected stakeholders, underlying causes, and the effectiveness of existing regulations. The findings reveal that ethical violations in health tourism have shown an increasing trend over the years and tend to concentrate around specific themes. Misleading advertising practices, deficiencies in informed consent processes, the use of unauthorized intermediaries, and violations of personal data protection were identified as the most prominent ethical issues. The results indicate that patients are the most directly affected group; however, healthcare professionals, healthcare institutions, and national reputation are also significantly impacted. Furthermore, although existing ethical regulations are conceptually adequate, they remain insufficient in terms of implementation and enforcement. In conclusion, the study emphasizes that ethical principles must play a central role in ensuring the sustainability of health tourism. Strengthening monitoring mechanisms, increasing ethical awareness among stakeholders, and aligning national practices with international ethical standards are considered essential steps to prevent ethical violations in health tourism.