Oyun temelli bütünleşik eğitim etkinliklerinin çocukların duygusal gelişimine etkisi
The impact of play-based integrated educational activities on children's emotional development
  1. Tez No: 993357
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GİZEM SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, okul öncesi, bütünleşik eğitim, duygusal gelişim, Sosyal duygusal gelişim, Çocuk-okul öncesi, Play, preschool, integrated education, emotional development, Social emotional development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönemde eğitim kurumuna devam etmekte olan çocukların bütünleşik eğitim etkinliklerinin duygusal gelişimlerine nasıl etki sağlayacağını ortaya koyabilmek amaçlanmaktadır. Bu araştırma, 48-72 aylık çocukların oyun temelli bütünleşik program eğitiminin duygusal gelişime etkisine ulaşılmak amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2024-2025 öğretim yılında Karaman ili, merkezde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet okulunda öğrenim gören 48-72 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Çalışma grubu, kontrol grubunda 11, deney grubunda 12 çocuk olmak üzere 23 çocuktan oluşmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma desenlerinden statik grup karşılaştırmalı ön test–son test zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında ön test son test kontrol gruplu statik grup karşılaştırmalı zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Denham Duygu Anlama Testi, Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği, Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında ölçeklerin üçünde de ön test sonuçlarına göre deney ve kontrol grubu puan ortalamaları konusunda anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği son test puanları arasında alt boyutlarda deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Denham Duygu Anlama Testi ve Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği son test puan ortalaması sonuçlarına bakıldığında deney grubunun lehine bir sonuç çıktığı görülmüştür. Uygulama sonunda öğrencilerin oyun temelli bütünleşik eğitim etkinlikleri ile duygu anlama, duygu ifade etme ve duygu düzenleme becerilerinde anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine how integrated educational activities affect the emotional development of preschool children attending educational institutions. The study was conducted to investigate the impact of play-based integrated program education on the emotional development of children aged 48-72 months. The study population consisted of 48-72 month old children attending a state school affiliated with the Ministry of National Education in the city center of Karaman during the 2024-2025 academic year. The study group consisted of 23 children, 11 in the control group and 12 in the experimental group. A static pre-test–post-test weak experimental design with control groups was used in this research. The Denham Emotion Understanding Test, the Child Emotion Expression Scale, and the Preschool Emotion Regulation Scale were used as data collection instruments. The findings showed no significant difference in mean scores between the experimental and control groups on all three scales based on pre-test results. A significant difference was observed in favor of the experimental group in the sub-dimensions of the Child Emotion Expression Scale post-test scores. When examining the mean post-test scores of the Denham Emotion Understanding Test and the Preschool Emotion Regulation Scale, a result in favor of the experimental group was also observed. At the end of the intervention, it was seen that there was a significant difference in students' emotion understanding, emotion expression, and emotion regulation skills through play-based integrated educational activities.