Girişimsel oryantasyon ve yeni girişim kaynaklarının edinimi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Örgütsel öğrenmenin aracılık rolü
Examining the relationship between entrepreneurial orientation and new venture resource acquisition: The mediating role of organizational learning
- Tez No: 993375
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN GÜRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimsel oryantasyon, Entrepreneurship orientation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, girişimsel oryantasyonun yeni girişim kaynaklarının edinimi üzerindeki etkisi ve bu süreçte örgütsel öğrenme kapasitesinin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırma, TR81 bölgesinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ'ler) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, girişimsel oryantasyonun yenilikçilik, risk alma ve proaktiflik boyutlarının kaynak edinimi süreçlerine olan etkisi detaylı bir şekilde ele alınmış, ayrıca örgütsel öğrenme kapasitesinin açıklık ve deneyim, bilgi transferi ve entegrasyon, yönetimsel bağlılık ve sistem perspektifi boyutları bu ilişkideki aracılık rolü bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırmanın verileri, KOSGEB veri tabanında kayıtlı işletme temsilcilerinden anket yöntemiyle toplanmıştır. Toplamda 339 geçerli anket verisi analiz edilmiştir. Verilerin analizi için doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik testleri ve yapısal eşitlik modellemesi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, girişimsel oryantasyonun kaynak edinimi üzerinde doğrudan ve pozitif bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Ayrıca, örgütsel öğrenme kapasitesinin girişimsel oryantasyon ve kaynak edinimi arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü oynadığı tespit edilmiştir. Özellikle açıklık ve deneyim ile bilgi transferi ve entegrasyon boyutlarının bu ilişkide önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Bu çalışma, girişimsel oryantasyon ve örgütsel öğrenme arasındaki dinamikleri açıklığa kavuşturarak hem literatüre hem de uygulamaya yönelik özgün katkılar sağlamaktadır. Araştırma sonuçlarının, KOBİ'lerin stratejik yönetim ve kaynak edinimi süreçlerine ilişkin stratejik kararlarına ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of entrepreneurial orientation on the acquisition of new venture resources and examines the mediating role of organizational learning capability in this relationship. The research was conducted among Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) operating in the TR81 region of Turkey. Entrepreneurial orientation, defined by its dimensions of innovativeness, risk-taking, and proactiveness, was analyzed in relation to resource acquisition processes. Organizational learning capability, comprising openness and experimentation, knowledge transfer and integration, managerial commitment, and systems perspective, was evaluated as a mediating variable in this dynamic. Data were collected through a structured questionnaire distributed to KOSGEB-registered SMEs, yielding 339 valid responses. Statistical analyses, including confirmatory factor analysis, reliability testing, and structural equation modeling, were employed to test the hypotheses. The findings revealed a significant positive effect of entrepreneurial orientation on resource acquisition. Furthermore, organizational learning capability was found to partially mediate this relationship, with openness and experimentation and knowledge transfer and integration playing critical roles. This study contributes to the literature by clarifying the interplay between entrepreneurial orientation and organizational learning in resource acquisition processes. The results provide practical insights for SMEs aiming to enhance their strategic resource management and improve their competitiveness in dynamic markets.