Şehit yakınlarının manevi ihtiyaçlarının belirlenmesi ve emniyet mensubu şehitlerin yakınlarına yönelik manevi bakım uygulamaları
Identifying the spiritual needs of martyrs' families and spiritual care practices for the families of fallen law enforcement personnel
  1. Tez No: 993422
  2. Yazar: SEMRA NURDAN YAĞLI SOYKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Din psikolojisi, Manevi bakım, Manevi destek, Psikolojik iyi oluş, Yas, Şehitler, Values, Psychology of religion, Spiritual care, Spiritual support, Psychological well being, Mourning, Martyrs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı şehit yakınlarının manevi ihtiyaçlarını belirlemek ve manevi bakım uygulamalarının şehit yakınlarının yas, psikolojik iyi oluş ve Tanrı algısı düzeylerine etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın birinci bölümü olan nitel aşamada, manevi ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yas deneyimlerine ilişkin anlam yaratma süreçlerinin anlaşılabilmesi için 48 şehit yakınıyla derinlemesine ikili görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler nitel bir analize tabi tutulmuştur. Bu amaçla kullanılan yorumlayıcı fenomenolojik analiz yönteminde 4 ana tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar:“1. Yas Süreci, 2. Değerler, Duygular ve Hayata Yansımaları, 3. Bağlar ve İlişkiler ve son olarak ise 4. Maneviyat”tır. Araştırmanın nicel aşamasında ise; bu temalardan ve Değer Odaklı Manevi Bakım Programından faydalanılarak şehit yakınlarına yönelik manevi bakım uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Manevi bakım uygulamaları; 30 katılımcıdan oluşan deney grubunda 17 oturum olarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda yer alan katılımcı sayısı ise yine 30'dur. Manevi bakım uygulamalarının amacı; bireylerin Yaratıcılarıyla sağlıklı bir bağ kurmalarına, bu bağdan aldıkları güçle şehit yakını olma deneyimini anlamlandırmalarına ve baş etme süreçlerine katkı sunmaktır. Bu amaçla, deney grubu ile kontrol grubunda yer alan şehit yakınlarının; yas, psikolojik iyi oluş ve Tanrı algısı puanları karşılaştırılmıştır. Uygulanan, ön-test, son-test, kontrol ve izleme gruplu desende, beklendiği gibi manevi bakım uygulamaları yas, psikolojik iyi oluş ve Tanrı algısı puanlarını artırmış, ayrıca şehit yakını olma deneyiminin anlamlandırılması ve baş edebilme becerilerinin geliştirilmesinde etkili bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ve çalışmanın etkileri literatür eşliğinde tartışılmış, araştırma sonunda bir takım önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study to determine the spiritual needs of martyrs' relatives, prepare spiritual care and empowerment contents so as to supply these needs, and evaluate those effect on mourning/grief, psychological well-being and God perception, by impelenting those prepared contents for martyrs' relatives. In the qualitative phase, which is the first part of the research, in-depth interviews were conducted with 48 relatives of martyrs in order to determine their spiritual needs and to understand the meaning-making processes related to their grief experiences and the data obtained were subjected to a qualitative analysis. For this purpose, the interpretive phenomenological analysis method was used and four main themes emerged. These themes are:“1. Grief Process, 2. Values, Emotions and Their Reflections on Life, 3. Bonds and Relationships and 4. Spirituality”. In the quantitative phase of the study, spiritual care practices were carried out for the relatives of the martyrs. In spiritual care practices, it was carried out within the framework of the Value-Oriented Spiritual Care and Empowerment Program. Spiritual care practices; 17 sessions were conducted in the experimental group consisting of 30 participants. The number of participants in the control group is 30. Purpose of spiritual care practices is contribute to individuals establish a trusting bond with God and make sense of their experiences and positive coping processes. For this purpose, mourning/grief, psychological well-being and God perception scores were compared the relatives of martyrs in the experimental group and the control group. In the applied, pre-test, post-test, control and follow-up group design, as expected, spiritual care practices increased the scores of grief, psychological well-being and God perception, and were also found effective in making sense of the experience of being a martyr's relative and developing coping skills. The results obtained and the effects of the study were discussed in the light of the literature, and some suggestions were made at the end of the study.