The role of design in the creative economy in Istanbul: A study in ceramics-glassware industry
Tasarımın İstanbul'da yaratıcı ekonomideki rolü: Seramik ve cam endüstrisine dair bir çalışma
- Tez No: 993580
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALPAY ER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon ekosistemi, Innovation ecosystem
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Tez, tasarımın değer yaratımındaki rolünü, kültürel boyutu da dikkate alarak yaratıcı ekonomi bağlamında araştırmaktadır. Tasarımın kültürel yönü, kültürün 1990'lardan bu yana yeni ekonomide artan önemine rağmen, önceki tasarım ekosistemi araştırmalarında ıskalanmıştır. Çalışma, tasarım ekosistemindeki aktörler ve aralarındaki ilişkileri belirleyebilmek için teorik temellere dayalı yeni bir yaklaşım sunmaktadır. Bununla birlikte, yaratıcı ekonomi aktörlerinin değer üretiminde bir sistem olarak çalışabilmesi için karşılıklı bağımlılıklarını ve tasarımın bu işleyişteki öncül rolünü ortaya koymakta ve politika müdahalesi için içgörüler sunmaktadır. Araştırma yöntemi olarak, disiplinler arası literatür incelemesi, görüşmeler ve haritalama aracı kullanılmıştır. Alan çalışması için, UNESCO Şehirler Ağı'nın tasarım şehirlerinden biri olan Istanbul ve seramik ve cam eşya sektörü seçilmiştir. Elde edilen başlıca sonuçlar şunlardır: (1) Tasarım; kültür endüstrilerini, yaratıcı endüstrileri ve bunların dışında kalan ekonomi aktörlerini, üretimlerine özgünlük kazandıran 'birbirine bağlı anlamlar' yaratan bir ekosistem gibi çalışmak üzere birbirine bağlar. (2) Tasarım ekosistemi ve yaratıcı ekonomi iç içedir; buna bağlı olarak, kültür endüstrileri ile tasarım dışı STK'lar da tasarım ekosisteminin aktörleridir. (3) Tasarım projesi etrafında, tasarımcı girişimciler ve büyük üreticiler arasında geliştirilen iş birlikleri şehirdeki özgün üretimi teşvik eder. Bu sonuçlar ışığında, kültür endüstrileri ve yaratıcı endüstri aktörleri ile tasarım dışı STK'lar tasarım ekosistemi aktörleri arasında dahil edilerek aktörler arasındaki karşılıklı bağımlılıklar politika yapıcılara içgörü vermesi amacıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the role of design in the creative economy since the cultural aspect of design in value creation has been overlooked in previous design ecosystem studies, despite the rise of the role of culture in the new economy since the 1990s. The study attempts to offer a new approach to explore the functioning of the design ecosystem, presenting theoretical foundations to identify the actors and their relationships, reveals the seminal role design plays among them, and highlights their interdependencies to work as an ecosystem, presenting insights for policy intervention. In order to carry out this research, a combined approach of interdisciplinary literature review, interviews, and a mapping tool was adopted. The field study was carried out in Istanbul, a design city of UNESCO Cities Network, and the ceramics and glassware industry was selected as the sector of focus. Major conclusions include: (1) Design binds the cultural industries, the creative industries, and the wider economy to work as an ecosystem, to form 'interconnected meanings' leading to the distinctiveness of productions in the city. (2) Design ecosystem and the creative economy are intertwined; hence, the creative and cultural industries and non-design NGOs are also actors of the design ecosystem. (3) Design is a project business, where the collaborations among designer entrepreneurs and major producers encourage innovation in the city. In light of these conclusions, cultural and creative industries and non-design NGOs were included as actors in the design ecosystem, and the interdependencies among the actors of the design ecosystem were revealed in order to inform policy-making.