Yerel yönetimlerin evde bakım hizmetlerinde IoT sistemlerin entegrasyonu: Ankara Büyükşehir Belediye'si (ABB) örneği üzerinden bir model önerisi
Integration of IoT systems in local governments' home care services: A model proposal based on the case of Ankara Metropolitan Municipality (ABB)
  1. Tez No: 993645
  2. Yazar: FATMA HAVSUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN ATASÜ TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyeleri, Elektronik belediyecilik, Metropolitan municipality, Electronic municipality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde ve Türkiye'de yaşlı nüfusun artması, bakım hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sosyal politika ve sosyal hizmet alanlarının temel gündemlerinden biri hâline getirmiştir. Değişen aile yapıları ve bakım sorumluluğunun büyük ölçüde ailelere, özellikle kadınlara yüklenmesi, mevcut bakım sistemlerindeki yapısal sorunları derinleştirmektedir. Bu durum, yerel yönetimlerin bakım hizmetlerinde daha etkin roller üstlenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT) tabanlı teknolojiler, yaşlı bireylerin ev ortamında daha güvenli ve bağımsız yaşamalarını destekleyebilecek önemli araçlar sunmaktadır. Ancak bu teknolojilerin sosyal hizmet uygulamalarına entegrasyonu; etik ilkeler, mahremiyet, özerklik ve dijital eşitsizlik gibi çok boyutlu sorun alanlarını da beraberinde getirmektedir. Türkiye'de yerel yönetimler düzeyinde bu alandaki çalışmaların sınırlı olması, araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, yerel yönetimlerin evde yaşlı bakım hizmetlerinde IoT tabanlı teknolojilerin entegrasyonunu sosyal hizmet perspektifinden incelemek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) örneği üzerinden uygulanabilir bir entegrasyon modeli geliştirmektir. Araştırma, dijitalleşmenin yaşlı bakımında etik ve insan hakları temelli bir dönüşüm süreci olduğunu savunmaktadır. Araştırma nitel yöntemle tasarlanmış; literatür taraması, ABB evde yaşlı bakım hizmetlerinin durum çalışması ve SWOT analizi olmak üzere üç aşamada yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde 12 yaşlı birey, 8 yaşlı yakını ve 7 profesyonel ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, evde yaşlı bakım hizmetlerinin büyük ölçüde reaktif bir yapıya sahip olduğunu ve IoT tabanlı önleyici uygulamaların yeterince kullanılmadığını göstermektedir. Katılımcıların teknolojiye yönelik yaklaşımlarında temkinli bir tutumun hâkim olduğu; algılanan fayda arttıkça teknoloji kabulünün yükseldiği tespit edilmiştir. Profesyoneller, IoT sistemlerinin bakım yükünü azaltma potansiyeline dikkat çekmekle birlikte, kurumsal altyapı ve eğitim eksikliklerini sınırlılık olarak vurgulamıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda ABB özelinde, sosyal hizmet ilkeleriyle uyumlu bir IoT entegrasyon modeli önerilmiştir. Model; düşme ve acil durum yönetimi, günlük yaşam destekleri ve tele-sağlık izlem bileşenlerinden oluşmaktadır. Çalışma, yerel yönetimlere yönelik etik ve sosyal hizmet odaklı bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The increase in the elderly population worldwide and in Türkiye has made the sustainability of care services a central concern of social policy and social work. Changing family structures and the concentration of care responsibilities on families, particularly women, have deepened structural problems within existing care systems, requiring local governments to take more active roles. In this context, Internet of Things (IoT)–based technologies offer tools to support older adults in living more safely and independently at home. However, their integration into social work practices raises challenges related to ethics, privacy, autonomy, and digital inequality. The limited number of studies at the local government level in Türkiye forms the basis of this research. This thesis examines the integration of IoT-based technologies into home-based elderly care services from a social work perspective and develops an applicable model based on the case of Ankara Metropolitan Municipality (AMM). The study conceptualizes digitalization in elderly care as an ethical and human rights–based transformation. Using a qualitative design, the research was conducted through a literature review, a case study of AMM's home-based care services, and a SWOT analysis. Data were collected via in-depth interviews with 12 older adults, 8 relatives, and 7 professionals. Findings show that services remain largely reactive and that IoT-based preventive practices are limited. While participants approached technology cautiously, acceptance increased with perceived usefulness. Professionals highlighted IoT's potential to reduce care burdens, alongside institutional and training-related constraints. Based on these findings, an IoT integration model aligned with social work principles is proposed for AMM, offering an ethical roadmap for local governments.