Determinants of financing decisions in construction companies
İnşaat şirketlerinde finansman kararlarının belirleyicileri
  1. Tez No: 993764
  2. Yazar: SAMER HAMAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE TUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eşit-Z Puanı yöntemi, Kaldıraç etkisi, Equal-Z Score method, Leverage effect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ekonomik koşullar, piyasa dinamikleri, yatırım fırsatları ve şirketin iç performansından etkilenen belirsiz finansman kararları sorununu incelemektedir. Yatırım maliyetleri, gelirleri ve piyasa zamanlamasındaki belirsizlik, borç ve öz sermaye finansmanı arasındaki dengeyi karmaşıklaştırmaktadır. Araştırma, sermaye yapısının finansal performans ve risk yönetimi açısından hayati önem taşıdığı inşaat sektörü için özellikle önemlidir. Çalışmada, kaldıraç, finansal performans, yatırım fırsatları, piyasa zamanlaması ve kontrol değişkenleri arasındaki etkileşimleri analiz etmek amacıyla Parçalı Yapısal Eşitlik Modeli (PSEM) kullanılmıştır. PSEM, doğrudan ve dolaylı etkileri yakalayarak ve iç içe geçmiş veri yapılarındaki karmaşık bağımlılıkları yöneterek sistem genelinde ayrıntılı bir analiz sunar. Temel bulgular, finansal kısıtlamalar ve piyasa yoğunluğunun finansman stratejilerini önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymaktadır. Piyasa yoğunluğu ölçütleri (HHI) ile finansal sağlık göstergeleri (Z-Score) ve finansal kısıtlamaların entegrasyonu, Trade-off ve Pecking Order gibi mevcut teorileri geliştirmektedir. Yoğunlaşmış piyasalarda faaliyet gösteren ve güçlü finansal yapıya sahip şirketler borç ve öz sermaye kararlarını etkin şekilde optimize ederken, daha az yoğun piyasalardaki şirketler daha büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Araştırma, içsel göstergeler ile dış piyasa koşulları arasındaki etkileşimi anlamanın, stratejik finansal kararlar için—sermaye yapısı teorilerini geliştirmek isteyen akademisyenlere ve piyasa koşullarına göre uygun finansal kararlar almak isteyen yöneticilere rehberlik etmek açısından—temel olduğunu ortaya.
Özet (Çeviri)
Determinants of Financing Decisions in Construction Companies This research examines the problem of ambiguous financing decisions influenced by economic conditions, market dynamics, investment opportunities, and internal company performance. Uncertainty in investment costs, revenues, and market timing complicates the balance between debt and equity financing. The research is particularly important for the construction industry, where optimal capital structure is crucial for financial performance and risk management. The research employs a Piecewise Structural Equation Model (PSEM) to analyze interactions between leverage, financial performance, investment opportunities, market timing, and control variables. PSEM offers a nuanced system-wide analysis by capturing direct and indirect effects and managing complex interdependencies within nested data structures. Key findings reveal that financial constraints and market concentration significantly affect financing strategies. The integration of market concentration metrics (HHI) with financial health measures (Z-Score) and financial constraints enhances existing theories such as the Trade-off and Pecking Order theories. Companies in concentrated markets with strong financial health optimize debt and equity decisions effectively, while those in less concentrated markets face greater challenges. The research concludes that understanding the interplay between internal metrics and external market conditions is essential for strategic financial decisions which include aiding academics in refining capital structure theories, guiding decision makers in making appropriate financial decisions based on market conditions.