Güç Alım Sözleşmeleri (PPA) ve ikili anlaşmalar
Power Purchase Agreements (PPAs) and bilateral agreements
- Tez No: 993790
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÇETİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Enerji, Law, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güç Alım Sözleşmeleri (PPA), İkili Anlaşmalar, Fark Sözleşmeleri (CfD), Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilir Enerji
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji, yalnızca fiziksel sistemlerin değil; aynı zamanda ekonomik, siyasal ve toplumsal yapının da merkezinde yer alan temel bir unsurdur. Günümüzde fosil yakıtların çevresel etkileri sürdürülebilir enerji politikalarının önemini artırmıştır. Bu noktada önem kazanan Güç Alım Sözleşmeleri (Power Purchase Agreements – PPAs), iklim hedefleri ve temiz enerji yatırımları çerçevesinde yeni bir trend olarak ön plana çıkarak, yenilenebilir enerji piyasalarının gelişiminde kritik bir araç haline gelmiştir. Güç Alım Sözleşmeleri, özellikle 2010 yılı sonrasında ABD'de kurumsal enerji alımları kapsamında uygulanmaya başlamış ve sonrasında küresel ölçekte yaygınlaşmıştır. Küresel iklim hedefleri bağlamında öncü bir konumda olan Avrupa Birliği, 2050 Karbon Nötr ve Yeşil Mutabakat hedefleri doğrultusunda güç alım sözleşmelerini, işlevsel bir araç olarak görmektedir. Güç alım sözleşmeleri, enerji dönüşümünde uzun vadeli enerji ticaretini güvence altına alan önemli bir işlev üstlenmektedir. Güç alım sözleşmeleri, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanını kolaylaştırmakta, öngörülebilir fiyatlar sunmakta ve karbon salımının azaltılmasında tüketici tarafının da gönüllü iştirakini sağlayarak temiz ve güvenli bir elektrik arzının sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Çalışmamızda, genel olarak güç alım sözleşmelerinin uluslararası düzeydeki tarihsel ve güncel gelişimi, farklı sözleşme modelleri, olumlu ve olumsuz yönlerinin incelenmesinin yanı sıra; Türk enerji piyasasındaki elektriksel güç alım sözleşmeleri olan ikili anlaşmaların hukuki niteliği, kuruluşu, uygulanması, ifa etmeme halleri ile sona ermesi halleri ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Ayrıca, uluslararası elektriksel güç alım sözleşmeleri ile Türk hukukundaki ikili anlaşmalar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, ikili anlaşmaların güç alım sözleşmelerine kıyasla daha sınırlı bir uygulama alanına sahip olduğu ve güç alım sözleşmelerinin birçok avantajının kullanılamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy is a fundamental component not only of physical systems but also of economic, political, and social structures. The environmental impacts of fossil fuels have highlighted the importance of sustainable energy policies. In this context, Power Purchase Agreements (PPAs) have emerged as key instruments for promoting clean energy investments and achieving climate targets. PPAs became prominent in the United States after 2010 through corporate energy procurement and have since expanded globally. The European Union views PPAs as effective tools for advancing its 2050 Carbon Neutrality and Green Deal objectives. PPAs support long-term energy trade, enable financing of renewable projects, provide predictable pricing, and encourage voluntary consumer participation in reducing carbon emissions, contributing to a secure and low-carbon electricity supply. This study examines the historical evolution, current developments, models, and advantages of PPAs. It also analyzes the legal framework, establishment, implementation, non-performance, and termination of bilateral agreements forming electricity contracts in Turkey. A comparative assessment of international PPAs and Turkish bilateral agreements shows that bilateral agreements are more limited in scope, restricting access to the broader benefits offered by PPAs. Keywords ; Power Purchase Agreements (PPAs), Bilateral Agreements, Contract for Difference (CfD), Renewable Energy, Sustainable Energy