Haçlılar zamanında Endülüs'ün Doğu İslam dünyası ile iletişiminde ilmi seyahatler
Scientific travels in the communication of Andalusia with the Eastern Islamic world in the time of the Crusaders
  1. Tez No: 993850
  2. Yazar: MUSTAFA ENES KAAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RESUL AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, History
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Endülüs ile Doğu İslam dünyası arasındaki ilişkilerde ilmî seyahatler büyük önem taşımıştır. Her şeyden önce her iki bölgenin kesintisiz bir iletişim halinde kalmasında ve kültürel bütünleşmesinde bu seyahatlerin önemi büyüktür. İki bölge arasındaki ilişkiler daha ilk fetih yıllarından itibaren siyasi, askerî, ticarî ve kültürel ilişkiler şeklinde gelişim göstermiş; bazı hasmane dönemlerde dahi bu süreç kesintiye uğramamıştır. Elbette ilmî faaliyetlerin siyasi ve askerî gelişmelerden tamamen bağımsız olduğu söylenemez. İslam dünyasında yaşanan siyasi bölünmeler ve iktidar değişimleri ilim hayatı üzerinde belirli ölçülerde etkili olmuştur. Ancak Reconquista hareketi, Haçlı seferleri ve Moğol istilaları gibi dışarıdan yapılan müdahaleler bu süreçte daha da belirleyici olmuştur. Âlim göçleri, ilim merkezi hüviyetine sahip şehirlerin bu özelliklerini kaybetmesi, bunun da rihle güzergahlarında değişikliklere sebep olması, ayrıca yolculuk koşullarının zorlaşması gibi pek çok etkenden bahsetmek mümkündür. İşte bu tez hem doğuda hem de İber Yarımadası'nda Haçlı seferlerinin yoğunlaştığı bir dönemde (12. ve 13. yüzyıllar) Endülüs-Doğu İslam dünyası arasındaki ilişkilerin bundan nasıl etkilendiğini, Endülüs'ün eğitim ve ilmî ortamının bu süreçte nasıl şekillendiğini, daha özelde ise bu sürecin Doğu İslam dünyasına yönelik ilmî seyahatleri nasıl etkilediğini incelemektir. Bu bağlamda Endülüs ile Doğu İslam dünyası arasındaki ilmî seyahatlerin hangi şartlar altında gerçekleştiği, bu seyahatlerin güzergâhları, yöneldiği ilim merkezleri ve ortaya çıkardığı entelektüel etkileşim prosopografik veriler eşliğinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bütün bu ampirik verilerin tarihsel gelişmelerin Endülüs ile Doğu İslam dünyası arasındaki kültürel bütünleşmenin sağlanması veya entelektüel bütünlüğün korunmasındaki rolü tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Scientific travels played a significant role in the relations between Andalusia and the Eastern Islamic world. First and foremost, these trips are of great importance for the uninterrupted communication and cultural integration of both regions. Relations between the two regions developed in the form of political, military, commercial, and cultural ties from the very first years of the conquest; this process was not interrupted even during some hostile periods. It cannot be said that scientific activities are completely independent of political and military developments. Political divisions and government in power changes in the Islamic world have had a certain degree of impact on intellectual life. However, external interventions such as the Reconquista movement, the Crusades, and the Mongol invasions have been even more decisive in this process. It is possible to mention many factors, such as the migration of scholars, the loss of these characteristics by cities with the identity of scientific centers, which in turn caused changes in the routes of rihle, and the worsening of travel conditions. This thesis examines how relations between Al-Andalus and the Eastern Islamic world were affected during a period of intensified Crusades in both the East and the Iberian Peninsula (12th-13th centuries), how the educational and scientific environment of Al-Andalus was shaped during this process, and more specifically, how this process impacted scientific journeys to the Eastern Islamic world. In this context, an attempt has been made to reveal the conditions under which scientific travels between Andalusia and the Eastern Islamic world took place, their routes, the scientific centers they targeted, and the intellectual interactions they produced, accompanied by prosopographic data. The role of all this empirical data and historical developments in achieving cultural integration between Andalusia and the Eastern Islamic world, or in preserving intellectual unity, has been discussed.