Kalıpyargı içeriği modeli temelinde çok oyunculu savaş arenası oyunlarında oyuncu davranışlarını anlamak
Understanding player behaviour in moba based on the stereotype content model
- Tez No: 993851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ABAYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Antisosyal davranışlar, Bilgisayar oyunları, Dış grup yanlılığı, Prososyal davranış, Sosyal grup, Video oyunları, Çevrimiçi oyunlar, İç grup yanlılığı, Antisocial behaviours, Computer games, Outgroup bias, Prosocial behaviour, Social group, Video games, Online gaming, In-group bias
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Çok Oyunculu Çevrimiçi Savaş Arenası Oyunu bağlamında sergilenen oyuncu davranışlarını Kalıpyargı İçeriği Modeli'nin kuramsal bakış açısı ile incelemeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda toplam dört araştırma yapılmıştır. Birinci ön çalışma, nitel bir çalışmadır ve ilgili oyun bağlamında oyuncuların diğerlerini sosyal grup düzeyinde nasıl sınıflandırdığına odaklanmıştır. Birinci ana çalışma, bu ön çalışmada belirlenen sosyal gruplara yönelik sosyal algının kuramsal hipotezler (boyutsal, yapısal, karma kalıpyargılar ve kalıpyargı içeriklerinin duygusal bileşenleri) temelinde sınanmasını hedeflemiştir. İkinci ön çalışma, her bir kalıpyargı kümesini temsil eden sosyal grubun bir örnek üyesine ilişkin sosyal izlenimin oyun içi davranışlar üzerinden nasıl oluştuğunu varsayımsal senaryolar aracılığıyla test edilmesini amaçlamıştır. İkinci ana çalışma, bu varsayımsal senaryolar aracılığıyla kalıpyargı içeriği, önyargı ve davranışlar arasındaki ilişkinin deneysel olarak incelenmesine odaklanmıştır. Birinci ön çalışma ve ana çalışmadan elde edilen bulgular Çok Oyunculu Çevrimiçi Savaş Arenası oyun topluluğunda bireylerin diğerlerini sosyo-demografik özellikler (ör. cinsiyet), oyun içi davranışlar (ör. toksik) ve oyun oynama motivasyonu (ör. eğlenmek için) temelinde sınıflandırdığını gösterirken bu sınıflandırma sonucunda ortaya çıkan sosyal grupların dört kalıpyargı kümesinde çözümlendiği ve kuramsal hipotezlerin desteklendiği gösterilmiştir. İkinci ön ve ana çalışmadan elde edilen bulgular anonim bir oyun bağlamında sevecenlik ve yetkinlik boyutlarıyla ilişkilendirilen belirli oyun içi davranışların, farklı duygu ve davranışlara yol açtığını göstermiştir. Hatta, bazı bulgular ilgili oyuncuya yönelik duyguların, kalıpyargı içerikleri ve davranışlar arasında aracı role sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmalardan elde edilen bulgular Kalıpyargı İçeriği Modeli'nin kuramsal bakış açısı etrafında kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to investigate player behaviors in the context of Multiplayer Online Battle Arena games through the theoretical lens of Stereotype Content Model. Based on this research aim, four studies covering group level and interpersonal level were conducted. The first preliminary study is qualitative research concentrating on how players categorize others at the group level in gaming context. The first main study is to examine social perceptions of those social groups through the test of theoretical hypotheses (dimensional, structural, ambivalent stereotypes, and the emotional components of stereotype content). The second preliminary study aims to check manipulation control in hypothetical vignettes generated for how social impressions of an exemplary member of a social group representing each stereotype cluster are formed through in-game behaviors. The second main study focuses on empirically examining the theoretical link between stereotype content, prejudice, and behaviors at the interpersonal level through those vignettes. Findings from the first preliminary and main studies indicated that people categorize others based on socio-demographic features (e.g., gender), in-game behaviors (e.g., toxic), and motivation for playing (e.g., for fun) in the relevant gaming community, and these categorizations were clustered into four quadrants, supporting theoretical hypotheses. On the other hand, findings of the second preliminary and main studies demonstrated that in an anonymous gaming context, certain in-game behaviors related with warmth and competence led to distinct emotional reactions and behaviors. Besides, some findings provided empirical evidence of the mediating role of distinct emotions between corresponding stereotype contents and behaviors. Finally, all findings and limitations were discussed within the theoretical framework of the Stereotype Content Model, and future research was suggested.