Türkiye Selefiliği, inançları ve davranış biçimleri
Turkish Salafism, its beliefs, and behaviors
- Tez No: 993865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ KEMAL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Selefîlik, Tevhid, Bid'at, Cihat, Davet, Salafism, Tawhid, Bid'ah, Jihad, Invitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Köklerini ilk üç nesle dayandırdığını iddia eden ve günümüzde de görüş ve davranışlarıyla diğer İslam anlayışlarından ayrılan Selefîlik üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Onun kendine has görüş ve davranışlarıyla küresel anlamda terörle ilişkilendirilmesi ve yakın zamanda Suriye ve Irak'ta da IŞİD ismi adıyla ortaya koyduğu fanatik davranışlarıyla insanlar arasında bir taraftan korku bir yanda da merak uyandırmıştır. Bizler bu çalışmamızda bu küresel hareket ve anlayışın Türkiye'de yansımalarını ele aldık. Ve çalışma sonunda Selefîliğin sadece itikadi bir mezhep olmaktan öte içinde yaşadığı toplumun sosyo-kültürel yapısına göre farklı şekiller alan bir anlayış olduğunu gördük. Türkiye'nin laik ve demokratik devlet yapısıyla beraber Atatürk ilke ve inklaplarının ülke kodları üzerinde etkisinin olmasının Selefî anlayışın buna paralel davranış biçimleri ve sloganlar geliştirmesine sebep olduğu sonucuna ulaştık. Onların tevhid inancı etrafında şekillenen ve bid'at görüşleriyle tezahür eden davranış biçimleri onları dışlayıcı bir tavır almaya ve toplumdan farklı görünmeye itmiştir. Bunun beraber Selefîliği tek bir anlayış olarak algılamaktan çok davetçi, cihatçı ve ılımlı Selefîlik gibi farklı gruplara ayırmak daha sağlıklı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Numerous studies have been conducted on Salafism, which claims to trace its roots back to the first three generations and still distinguishes itself from other Islamic understandings in its views and behaviors. Its unique views and behaviors, its association with terrorism globally, and its recent fanatic behavior under the name ISIS in Syria and Iraq, have sparked both fear and curiosity among people. In this study, we examined the impact of this global movement and understanding in Turkey. We concluded that Salafism is not merely a religious sect but rather an understanding that takes different forms depending on the socio-cultural structure of the society in which it operates. We concluded that Turkey's secular and democratic state structure, coupled with the influence of Atatürk's principles and reforms on the country's codes, has led the Salafist understanding to develop similar behavioral patterns and slogans. Their behavior, shaped around the belief in monotheism and manifested by heretical views, has led them to adopt an exclusionary stance and to appear different from society. However, rather than perceiving Salafism as a single understanding, it would be healthier to divide it into different groups such as da'wah, jihadist and moderate Salafism.