Ratlarda deneysel timpanik membran perforasyonlarında Centella Asiatica'nın etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effect of Centella Asasaitica on experimental tympanic membrane perforations in rats
  1. Tez No: 993896
  2. Yazar: AYDAN SENA TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KAPTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Centella Asiatica, timpanik membran, miringotomi, vaskülarizasyon, rat modeli, Centella Asiatica, tympanic membrane, myringotomy, vascularization, rat model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan rat timpanik membran perforasyonlarında Centella Asiatica'nın topikal uygulamasının iyileşme sürecine etkisinin otomikroskopik ve ışık mikroskopik yöntemlerle değerlendirilmesi amaç edinilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Sprague Dawley cinsi 30 sıçan olup ve hayvanlar rastgele üç gruba ayrılmıştır: deney grubu (n=10), kontrol grubu (n=10) ve çalışma grubu (n=10). Tüm ratların sağ timpanik membranlarına miringotomi uygulanmıştır. Deney grubuna herhangi bir ek işlem yapılmazken, kontrol grubuna 0.1 cc deksametazon çalışma grubuna ise 0.1 cc Centella Asiatica topikal olarak uygulanmıştır. Uygulamaların ardından 21. günde tüm deneklerin timpanik membranları otomikroskopik olarak perforasyon kapanması açısından ve ışık mikroskopisiyle zar kalınlığı, epitelizasyon, fibroblastik aktivite ve vaskülarizasyon yönünden değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı ile yapılmış, p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Otomikroskopik incelemede perforasyon kapanma oranları gruplar arasında farklılık göstermiştir. Işık mikroskopik değerlendirmede membran kalınlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır (p=0.024). Centella Asiatica uygulanan grupta membran kalınlığı orta düzeyde (ortanca=2.0), deksametazon grubunda hafif düzeyde (ortanca=1.0) bulunmuştur. Vaskülarizasyon düzeyi Centella Asiatica grubunda ağır düzeyde (ortanca=3.0), deksametazon grubunda ise hafif-orta düzeyde (ortanca=1.5) saptanmış olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.022). Epitelizasyon ve fibroblastik aktivite açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p>0.05). Sonuç: Deneysel rat timpanik membran perforasyonu modelinde topikal Centella Asiatica uygulamasının özellikle vaskülarizasyonu artırdığı ve zar kalınlığını etkilediği gösterilmiştir. Ancak epitelizasyon ve fibroblastik aktivite üzerine anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Bu sonuçlar, Centella Asiatica'nın timpanik membran iyileşmesinde vasküler yanıtı güçlendirerek potansiyel bir destekleyici ajan olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of topical Centella Asiatica application on the healing process of experimentally induced tympanic membrane perforations in rats using otomicroscopic and light microscopic methods. Materials and Methods: Thirty Sprague Dawley rats were randomly divided into three groups: experimental group (n=10), control group (n=10), and treatment group (n=10). Myringotomy was performed on the right tympanic membranes of all rats. No additional procedure was performed in the experimental group. The control group received 0.1 cc deksamethasone, while the treatment group received 0.2 cc topical Centella Asiatica. On the 21st day, the tympanic membranes of all rats were evaluated otomicroscopically for perforation closure, and histologically for membrane thickness, epithelialization, fibroblastic activity, and vascularization. Statistical analyses were performed using SPSS 27.0 software, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Otomicroscopic assessment revealed differences in perforation closure among the groups. Light microscopic examination showed a statistically significant difference in membrane thickness between groups (p=0.024). Median membrane thickness was moderate (2.0) in the Centella Asiatica group and mild (1.0) in the deksamethasone group. Vascularization was significantly higher in the Centella Asiatica group (median=3.0, severe level) compared to the deksamethasone group (median=1.5, mild–moderate level) (p=0.022). No statistically significant differences were observed among the groups in terms of epithelialization or fibroblastic activity (p>0.05). Conclusion: Topical Centella Asiatica application in an experimental rat tympanic membrane perforation model was found to enhance vascularization and affect membrane thickness, while having no significant effect on epithelialization or fibroblastic activity. These findings suggest that Centella Asiatica may serve as a potential adjunctive agent in promoting tympanic membrane healing through increased vascular response.